AMERICA MA-TII !

 “‘Tu-ti America ma-tii !” era o injuratura de succes in satul sibian unde ne petreceam verile, poate si prin faptul ca era relativ benigna deci utilizabila si fata de copii. Nu am stiut niciodata care era treaba cu America, poate se referea strict la neamul nostru, ca aveam un stramos poreclit Americanu’, care lucrase pe la Detroit v’o septe ani la inceputul secolului, inainte sa se intoarca, firesc, la vatra.

Cert e ca, de cand cu conflictu’ de la nord, aproape zilnic imi vine sa preiau suduiala asta mai mult amicala si sa o proiectez asupra tuturor celor ce se uita in gura americanilor si a uriasei masini de propaganda care ii pune permanent in postura de baieti buni, in timp ce oricine nu e cu ei, e … impotriva lor. Sigur ca nu vorbesc aici despre cetatenii americani, care sunt ca bulgarii; buni sau rai, traiesc ce traiesc si pana la urma mor. Nu. Ma refer strict la administratia americana, sursa a multor conflicte dupa razboiul doi.

Si nu, nu tin cu rusii, cu atat mai putin cu Putin. Ba chiar sunt foarte speriat de ei si ca entitate politico-militara dar si ca indivizi, mi se par imprevizibili si deci periculosi. Insa vreau sa punctez niste nuante care dupa parerea sunt folositoare in rationamentul razboiului de langa noi, (daca cele doua notiuni pot fi alaturate).

Ganditi-va ce ar face americanii daca rusii ar avea o organizatie de tip NATO care ar incepe sa recruteze tari in America Centrala si de Sud. De fapt, stati ca asta deja stim ! In Nicaragua au intervenit militar sustinand miscarea Contras, aruncand tara in razboi si saracie, in Honduras la fel, in Salvador la fel, in Chile la fel (in 1971, cand l-au dat jos pe Allende si l-au pus pe Pinochet), in Haiti, pe care au aruncat-o in razboi civil si saracie, la fel, in Guatemala la fel (ce-i drept aruncand tara numai in saracie), iar in Cuba aproape ca au declansat un razboi nuclear. Si nici macar nu a fost vorba de o alianta militara intre rusi si aceste tari ci doar de faptul ca la alegeri (libere!) a castigat stanga socialista ( cu exceptia Cubei unde a fost lovitura de stat a lui Castro ), despre care s-a presupus ca e in cardasie cu comunistii de prin URSS, sau pur si simplu a castigat un alt candidat al poporului care nu era client politic al americanilor, cum a fost, in Haiti, cazul lui Aristide, devenit presedinte abia dupa ani de razboi civil si acceptarea conditiilor Washington-ului. In principiu, cum castiga “gresitul”, cum vine armata americana si pune lucrurile la punct cu exact aceeasi atitudine pe care de atatea ori au avut-o rusii fata de noi … “las’ ca stim noi ce e mai bine pentru voi”.

Am auzit la radio pe cineva spunand ca a venit Putin la Bucuresti, s-a asezat la masa cu Base si W. Bush si a zis “dar pe mine cine m-a intrebat cand a intrat Romania in NATO?” chestie care a dat interlocutorii pe spate … Pai ma scuzati dar oricare presedinte al Rusiei era indreptatit de circumstante sa intrebe asta fiindca promisiunea lui Bush senior catre Gorbaciov a fost ca daca dizolva URSS, NATO nu se va extinde spre est. Ori, primul lucru pe l-a facut Clinton a fost exact asta.

Cum credeti ca ar reactiona SUA daca Putin ar avea sisteme antiracheta – defensive, haida-de ! – montate in Mexic, si daca si-ar plimba trupele la 300 de metri de granita cu Texasul ? Nu ar intra un pic in Mexic sa rezolve problema ?

Apoi, daca e sa trecem peste punerea in oglinda a situatiei si sa ne gandim un pic mai in adancime … se vorbeste despre “integrarea” Ucrainei in “lumea civilizata”. Serios ? Cine valideaza drept “lume civilizata” sistemul capitalist liberal corporatist “democratic” asa cum ne este el oferit de SUA si de UE ? Poate cele peste sapte sute de mii – cifra oficiala – de persoane fara adapost numai in SUA, poate zecile de milioane de americani care nu au asigurare medicala (uitati de Obama Care) sau treimea din populatia Romaniei care traieste in pragul saraciei asa cum ne e ea descrisa oficial de O.M.S. ? Sau noi toti romanii care vedem cum am devenit mai mult piata de desfacere a produselor vestului decat tara cu drepturi depline la Bruxelles ? Sau poate cele 36 de milioane de morti de foame anual pe aceeasi planeta unde 30 la suta din populatia “lumii civilizate” occidentale sufera de obezitate ? Ce ne promite si ce ne aduce sistemul liberal democrat industrializat ?

Nici eu pana de curand nu mi-am pus problema in mod explicit ca sistemul acesta este contestabil, ba chiar gresit, insa e usor de observat ca, cu exceptia catorva tari unde el functioneaza mai mult conjunctural, vreo 7 la numar (nordicele plus Germania, Olanda, Canada, Noua Zeelanda, Singapore), problemele pe care le creaza sunt uriase.

Sigur, e un pas inainte fata de Romania lui Ceausescu insa pana la urma cele doua oranduiri, ca sa o luam ca la istoria de a patra, sunt doua sisteme bune pe hartie a caror aplicare duce la dezastre in forme diferite, in functie de situatie. Ca se numesc Bulgaria, Romania, Albania sau Grecia, Portugalia, Spania nu prea mai conteaza. Totusi, caderea comunismului nu a insemnat victoria capitalismului, desi multi dintre noi au crezut asta atunci. In fine …

Sa remarcam neasemuita candoare cu care poporul roman a primit si asimilat valorile americane, in etape istorice diferite, incepand de la interventia postbelica de tip “Deus ex machina” direct din B-29, dar care nu a mai venit niciodata, pana la NATO 1997, trecand fireste, prin Mannix, Kojak si Dallas.

Trebuie ca americanii vorbesc despre noi ca despre modelul in viata al poporului usor de prostit, care nu doar ca ii asteapta pe americani, (si daca nu vin, trece lacul sa ii aduca, apropos de vizita lui Ponta la Washington unde plecase “dupa investitori”) dar orice magarie ar face, americanii capata a priori iertarea noastra fiindca scopul lor este unul cinstit, mai presus de orice indoiala. Cultura americana igienizata in (mii de) productii hollywoodiene, unde intotdeauna cel fara sanse la inceputul conflictului gaseste dreptatea fiindca asa e cinstit. Pe de alta parte, stiu, e greu sa nu tii partea americanului cand noi am fost chinuiti si furati timp de atatia ani – 45 plus aia dinainte, de rusi. Cu americanii nu prea am avut de face, nefiind vecini, decat in situatia aceea mai putin placuta cand am fost negociati la masa tratativelor sa ramanem in spatele Cortinei de Fier.

Numai ca observati, va rog, cum zicea bancul ala de pe vremuri, la fel ca si URSS, SUA se invecineaza mai nou cam cu cine vrea. De ce ne miram de reactia lui Putin cand chiar trecutul lui de golan corupt il recomanda ca smardoi ? Oricum rusii nu sunt cunoscuti pentru diplomatie, cel mai simpatic caz de esec al ei fiind bataia lui Hrusciov cu pantoful in masa la ONU. Americanii insa da, dar sunt diplomati pana in momentul in care nu ii mai asculti. Saddam a aflat asta pe barba lui.

Concluzie: nu cred ca e cazul sa luam partea vreunuia din cei doi mari batausi ai planetei, desi e cam tarziu fiindca pozitia noastra de mielusel al NATO spune ca am luat deja partea unuia.

In ceea ce ii priveste pe bietii ucraineni, ghinionul lor. Sa incercam sa ii sustinem si sa ii ajutam daca putem , noi ca indivizi pe ei ca indivizi, ca suntem oameni si razboiul ne doare la fel … si sa zicem merci ca nu s-a nimerit sa fie la noi in tara.

37 thoughts on “AMERICA MA-TII !

  1. Pingback: „America, mă-tii”! | Revolta unei foste vedete PRO | Reporter Virtual | Portal

  2. 1………..Cum credeti ca ar reactiona SUA daca Putin ar avea sisteme antiracheta – defensive, haida-de ! – montate in Mexic, si daca si-ar plimba trupele la 300 de metri de granita cu Texasul ? Nu ar intra un pic in Mexic sa rezolve problema ?

    RASPUNS……..AMESTECI GROSOLAN LUCRURILE.
    LASI IMPRESIA CA ESTI GENUL CARE SCRIE MAI DES DECAT CITESTE.AM INTELES UNDE BATI CU EXEMPLUL ASTA:
    STIM DEJA CUM AR REACTIONA AMERICA …AM AVUT CRIZA RACHETELOR DIN CUBA.

    Timp de 14 zile, în octombrie 1962, lumea s-a aflat la un pas de război nuclear. După ce Uniunea Sovietică transportase arme nucleare pe teritoriul Cubei și guvernul american le-a descoperit, omenirea s-a aflat în fața celei mai periculoase confruntări a Războiului Rece. Cea mai mică greșeală de calcul făcută fie la Kremlin, fie la Casa Albă, ar fi putut duce la izbucnirea unui război nuclear între cele două superputeri ale lumii.

    SESIZEZI DIFERENTELE?….
    — ATUNCI AMERICA SI RUSIA ERAU IN PLIN RAZBOI RECE SI IN PLINA CURSA A INARMARII.EXISTA CORTINA DE FIER …NU STIU DACA AI SI INTELES CE INSEMNA ASTA.

    — ACUM,CEL PUTIN PANA LA INVADAREA UCRAINEI DE CATRE PUTIN SI ANEXAREA CRIMEEI,RUSIA ERA IN NENUMARATE PARTENERIATE CU SUA-UE SI NATO.BA MAI MULT,SUA, ANGLIA SI RUSIA, AU GARANTAT PRINTR-UN TRATAT SEMNAT IN 1994 LA BUDAPESTA, CU UCRAINA, GRANITELE ACESTEI TARI …IN SCHIMBUL RENUNTARII LA ARMA NUCLEARA.
    SESIZEZI PUTIN DIFERENTA ?

    — URSS A DUS RACHETELE IN CUBA PE SEST …ACUM, LA DEVESELU, SE CONSTRUIESTE O PARTE DINTR-UN SISTEM ANTIRACHETA, CARE….SURPRAIZ….ABIA E LA FUNDATIE SI CARE NU VA CONTINE RACHETE.

    Deci rusilor nu le convine baza aceasta de la Deveselu, pe care o vedem acum, din fotografiile NATO, in stadiul in care era in ianuarie. Este in pregatire, in constructie. Initial, aceasta a fost conceputa pentru o posibila amenintare iraniana. Sa fie foarte clar: sistemul e conceput pentru amenintari din afara regiunii nord-atlantice. Am fost foarte clari de la bun inceput. Si noi, si NATO. Iar Rusia stie asta foarte bine. Nu este conceput ca un sistem impotriva rachetelor rusesti”, a punctat diplomatul american.

    Intrebat daca, totusi, poate intercepta rachete rusesti, Thompson a punctat: “Nu pentru asta e conceput, nu acesta e scopul sau, asa ca nu intru intr-o discutie care are aceasta premisa”.

    Desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă comportă “un risc real pentru forţele ruse nucleare de descurajare, iar în curând în România şi Polonia sunt interzise în mod expres de Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie şi mică de acţiune”, a subliniat ministrul rus de Externe, citat de Tass.

    RETINE CE SPUNE RUSUL…..POATE TE PRINZI DE DIFERENTA:

    lansatoarele de rachete interceptoare pe care SUA intenţionează să le amplaseze ….CAPISCI? CHIAR E DEFENSIVA CHESTIA….E VORBA DESPRE RACHETE CARE DISTRUG IN AER RACHETELE TRIMISE DE UN POTENTIAL ATACATOR.DECI SUNT DIFERITE DE CELE TRIMISE PE SEST DE HRUSCIOV IN CUBA….ACELEA ERAU OFENSIVE SI AVEAU INCARCATURA NUCLEARA.

    ——————————————————————————————————————

    2……….Sa remarcam neasemuita candoare cu care poporul roman a primit si asimilat valorile americane, in etape istorice diferite, incepand de la interventia postbelica de tip “Deus ex machina” direct din B-29, dar care nu a mai venit niciodata, pana la NATO 1997, trecand fireste, prin Mannix, Kojak si Dallas.

    INTELEG CA AMERICA ITI PUTE SI CA II CONSIDERI PE ROMANI USOR DE PROSTIT …CU REFERIRE LA UNCHIUL SAM.

    DUPE FELUL IN CARE AI CONCEPUT TEXTUL,TU II CREZI CHIAR TAMPITI.

    AI IMPRESIA CA DUPA SFARSITUL RAZBOIULUI ,IN 1945,AMERICA SI RUSIA PUTEAU INCEPE DIN 1946 UN NOU RAZBOI FIERBINTE? VORBESTI CU O ASA MARE USURINTA FIINDCA ROMANIA NU A SIMTIT ORORILE RAZBOIULUI.ROMANIA NU ERA DEVASTATA IN 1945 PRECUM POLONIA…GERMANIA…FRANTA…ETC.ORASELE NOASTRE NU AU FOST RASE LA PAMANT.
    ROMANII PANA LA 23 AUGUST 1944 NU AU AVUT PREA MULTE NECAZURI CU RAZBOIUL.
    RAIDURI AERIENE SI VREO 3 LUNI DE RAZBOI PE TERITORIUL TARII…PANA AM IMPANS NEMTII IN UNGARIA .NUMAI NISTE VISATORI CARE NU CUNOSTEAU CE A INSEMNAT RAZBOIUL PUTEAU SPERA CA AMERICANII SA VINA SI SA SE BATA CU RUSII PT NOI.IAR NOI SA II PRIVIM…CA BOIERII.
    VORBA ROMANEASCA… DECAT SA PLANGA MAMA MEA, MAI BINE SA PLANGA MAMELE LOR….NU-I ASA?

    CAT DESPRE NATO…..PRIVESTE IN JURUL ROMANIEI ….CAT DE LIBERE SI LINISTITE SE SIMT TARILE CARE NU SUNT IN NATO, ACUM CA PUTIN ARE CHEF DE CUCERIT SI DE TROSNEALA?

    ——————————————————————————————————————–

    3………..Cine valideaza drept “lume civilizata” sistemul capitalist liberal corporatist “democratic” asa cum ne este el oferit de SUA si de UE ? Poate cele peste sapte sute de mii – cifra oficiala – de persoane fara adapost numai in SUA, poate zecile de milioane de americani care nu au asigurare medicala (uitati de Obama Care) sau treimea din populatia Romaniei care traieste in pragul saraciei asa cum ne e ea descrisa oficial de O.M.S. ? Sau noi toti romanii care vedem cum am devenit mai mult piata de desfacere a produselor vestului decat tara cu drepturi depline la Bruxelles ?

    WAW! ESTI PRAJIT FRATE! SE SIMTE ….NU VREI SA INCERCI RAIUL RUSESC SAU DEMOCRATIA CHINEZEASCA ORI FELUL JIHADIST? CA ALTE OFERTE NU MAI EXISTA PE PLANETA.
    PIATA DE DESFACEREA ZICI? IA VEZI CARE ERA PIB-UL IN 89 SI CAT E AZI? CAT EXPORTAM IN 89 SI DE CATE ZECI DE MILIARDE EXPORTAM AZI? ADERAREA LA UE TI-A OFERIT IN 10 ANI 70 DE MILIARDE DE EURO,MILIARDE NERAMBURSABILE .TE DUCE CAPUL SA LE FOLOSESTI? SAU E MAI MISTO SA II INJURI …? TI-AU OFERIT O SANSA INSA TREBUIE SA PUI OSUL LA TREABA SI SA TE LASI DE FURAT. ….MUNCA E NASPA.IN PLUS, SISTEMUL CAPITALIST LIBERAL CORPORATIST PRESUPUNE CONCURENTA. PFUII! CAT STRES! ROMANUL E OBISNUIT CU SMECHEREALA….NANI MULT,MUNCA PUTINA,SALARIUL CA SALARIUL DAR SPAGA SI FURACIUNEA SA CURGA.IAR STATUL….SA NE ASIGURE TOTUL …MOCA ! ALTFEL E SARACIE….NU-I ASA? MUNCA IN CAPITALISM INSEAMNA SARACIE.STATUL IN COMUNISM ERA BOGATIE.DAR TU AI MAI GASIT UN RASPUNS CONVENABIL PENTRU SARACIA ROMANULUI.FIRESTE,NU LENEA….CI HOTIA CELORLALTI. ….

    Pe de alta parte, stiu, e greu sa nu tii partea americanului cand noi am fost chinuiti si furati timp de atatia ani – 45 plus aia dinainte, de rusi. Cu americanii nu prea am avut de face, nefiind vecini, decat in situatia aceea mai putin placuta cand am fost negociati la masa tratativelor sa ramanem in spatele Cortinei de Fier.
    DECI DE ASTA SUNTEM SARACI FRATE! DESI NU MUNCIM SUFICIENT ,DESI NE FURAM INTRE NOI,DESI VOTAM PROST SI NE ALEGEM IDIOTI…SARACIA VINE DIN FAPTUL CA SUNTEM FURATI DE AMERICANI SI RUSI.BINE CA NU AI BAGAT-O PE AIA CU BILDERBERGII,ILUMINATII…ETC…

    ——————————————————————————————————————————-
    AM IMPRESIA CA TU ESTI UNUL DINTRE AMICII LUI DUGHIN …DUPA FELUL IN CARE DUGHINESTI .

    Like

    • Ion, multumesc pentru comentariu, se vede ca ai investit ceva timp. Totusi, nu am obiceiul sa dialoghez decat cu argumente, daca folosesti etichetari, clisee, impresii si imprecatii, m-ai pierdut. Sa ai o zi frumoasa.

      Liked by 1 person

      • Domnu’ Vintila, Ion e putin categoric, emotional si coleric … dar are argumente bune.
        Rusia si SUA sunt macro-sisteme; ele nu pot fi analizate, cat de cat serios, uzand de evenimente anecdotale si taiate din context, asa cum faceti Dvs in postarea de mai sus (cu cateva exceptii notabile).

        Putem insa sa ne facem o imagine cat de cat obiectiva relativ la cele doua entitatile statale uitandu-ne la cuantumul actiunilor pe care acestea l-au avut intr-un mediu sau altul:

        – putem sa comparam Germania de Est (sub ocupatie rusa) cu Germania de Vest (sub ocupatie americana) si sa vedem care din ele s-a dezvoltata mai mult, care din ele a avut parte de regimuri mai bune (mai umane), care din ele a oferit o viata mai buna (per ansamblu) oamenilor … iar lucrurile sunt usor de cuantificat in cazul asta: sigur, ocupantii au fost lucruri bune si lucruri rele in ambele tari (iar cele din urma, chiar si in cazul Germaniei de Vest, pot fi gasite de cine are timp sa scormoneasca putin) … insa, per ansamblu, e usor de vazut cine a contribuit decisiv la formarea unui mediu toxic, brutal si inuman care urmarea mai degraba dezbinarea, oprimarea si manipularea oamenilor (iar autorii astuia sunt rusii) …comparativ cu construirea unui mediu cu destule imperfectiuni, insa cu mult mai bun, mai civilizat, mai uman, mai progresist si mai tolerant decat cel construit de rusi

        – putem compara intreaga Europa de Est (sub papuc rusesc) cu Europa de Vest (mult mai distrusa de razboi, dar reconstruita prin intermediul Planului Marshall si al multor altor masuri economice dar nu numai) … ori aici americanii au facut ceva nemaivazut in istorie : au contribuit decisiv la reconstructia nu doar a aliatilor … ci si dusmanilor lor (Germania, Italia, Japonia…. iar Germania si Japonia au primit suport constat vreme de aproape 40 de ani !)

        – putem compara Coreea de Nord (inventia ruseasca) cu Coreea de Sud (tara sustinuta de americani si care, in cateva decenii, s-a transformat dintr-una dintre cele mai saraci tari din Estul Asiei intr-una dintre cele mai avansate si moderne tari ale lumii)

        – putem compara ce au facut rusii si americanii atunci cand s-au aflat in (aproximativ) acelasi mediu. De exemplu in Afghanistan. Razboiul purtat de americani (2001-2014) a dus la moartea a 25,000-40,000 de combatanti afghani si a 19,000 de civili. Razboul purtat de rusi in Afghanistan (1979-1989) a dus la moartea a 75,000-90,000 de combatani afghani dar si la moartea a 1,5000,000 de civili afghani (la asta se mai adauga pana la 5 milioane de refugiati si cateva sute de mii de violuri) … si da, trebuie sa comparam raul cu raul aici… doar ca nu vorbim de acelasi tip de rau … unul (cel rusesc) e cu mult mai mare decat celalalt.

        – In ultimi 25 de ani, SUA a pornit, intr-adevar, cateva razboaie (Irak, Afghanistan) … sau a intervenit armat in razboaie in curs de desfasurare (Serbia, Somalia) care ar fi avut insa un numar de victime umane mult mai mare altfel … sau a oferit suport logistic si financiar si (mai nou) armat in diverse alte conflicte (Siria – dar aici si rusii sunt implicati de partea lui Assad) … insa Rusia a pornit vreo 10 razboie direct impotriva propriilor vecini. De exemplu banuiesc ca sunteti oarecum familiar cu primul dintre acestea, cel din Republica Moldova…. insa sigur nu sunteti familiar cu celelalte, de exemplu Razboiul Civil din Tadjikistan (1992-1997) detalii despre care (datorita propagandei si intimidarilor orchestrate de Moscova) nu prea au aparut in media … dar care s-a soldat cu 50,000-100,000 de victime printre civili (si cu un numar aproape la fel de mare de “disparuti”)

        Dvs dati cateva exemple relativ partizane, dintre care doar cel referitor la Chile este corect (per ansamblu) in care acuzati o tabara construind concluzii relativ false si nu prezentati intregul context. Exemplu : ” in Nicaragua au intervenit militar sustinand miscarea Contras, aruncand tara in razboi si saracie” … total fals. Tara era extrem de saraca deja. Declinul economic a inceput dupa marele cutremur din 23 Decembrie 1972 (care a ucis peste 10,000 de oameni in Managua, la o populatie de 400,000 de locuitori si care a lasat fara case 15% din familii …si inca 200,000 de oameni la nivelul intregii tari …cutremur care a avut un impact economic devastator pentru peste 1,000,000 de oameni, la o populatie de 2,55 de milioane). Comunitatea internationala a raspuns cu un ajutor economic masiv dar care nu a ajuns niciodata la populatie (fondurile fiind deturnate de conducatori si familiile lor)…chiar si in centrul capitalei Managua existand cartiere intregi pentru reconstructia carora se alocasera sute de milioane de dolari si in care nu s-a facut absolut nimic. Catastrofa asta umanitara a fost urmata de un conflict aproape generalizat intre diverse factiuni politice/ideologice din tara. Sandinistii au inceput sa atace sustinatorii presedintelui (corupt) Somoza (al carui regim a fost sustinut cu arme de catre Israel pana in 1978, cand Jimmy Carter a cerut expres Israelului sa opreasca transporturile cu arme) .. dar si pe toti cei pe care-i considerau dusmani ideologici, desfasurand adevarate campanii de rapiri, torturi sau crime (la care guvernul a ales sa raspunda prin masuri de o brutalitate sistematica indreptata impotriva acestora). Si aici exista mai multe nuante (in interiorul Sandinistor erau cateva grupulete, dintre care vreo 2 mai mari: unul moderat si altul extremist). Pana la formarea Contras (cu sponsorizare si suport logistic american), prin 1979-1980, deja tara era in pragul razboiului civil iar saracia era endemica.

        Gresiti si cand afirmati ca pentrul “sistemul liberal democrat industrializat” e “usor de observat ca, cu exceptia catorva tari unde el functioneaza mai mult conjunctural, vreo 7 la numar (nordicele plus Germania, Olanda, Canada, Noua Zeelanda, Singapore), problemele pe care le creaza sunt uriase”. In primul rand, tarile in care capitalismul functioneaza sunt Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Elvetia, Olanda, Canada, Noua Zeelanda, Singapore, Anglia, Hong Kong, Austria, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Kuwait, etc. Chiar si in tari precum Franta, SUA, sau mai nou Slovenia, Polonia, Cehia, etc capitalismul are rezultate cu mult mai bune decat regimurile anterioare. Asta prin contrast cu alternativele la capitalism. De exemplu: comunismul a esuat cum peste tot … vezi URSS-ul, tarile din blocul estic, Coreea de Nord, Cambodia, Vietnam, etc… pana si China nu a reusit sa se dezvolte decat pe masura ce a redus controlul statului asupra Economiei si Societatii ( ca urmare a reformelor lui Deng Xiaoping ).

        Sa aveti o zi buna !

        Liked by 1 person

    • ce raspuns cretin,
      nu se vede ce fac cawboyul de american, isi pun de ambasadori sa usureze tara de toate resursele pe moca si sustin, asa cum o fac peste tot in lume regimuri corupte , infecte care saracesc , vezi baseala udroista de care am avut parte 10 ani ca sa dicteze ei mai abitir ca rusii

      Like

      • Draga cornelia – vad ca acuzi un raspuns “cretin”, dar nu te poti abtine si ne oferi un raspuns cu mult mai stupid decat cel pe care il critici. Pai e frumos ?

        Cat despre regimuri puse de americani, si care saracesc, fura … sau ce va mai spune voua propaganda, te invit sa te uiti la cat de saracite sunt tari precum Anglia, Germania, Olanda, Tarile Nordice, Coreea de Sud, Japonia, Canada, Australia, etc, etc, etc … incearca si tu sa gandesti (macar pentru 2-3 secunde inainte de a deschide gura).

        Like

    • Ioaaaaaane, mai usor tata ca te ineci.
      Lasa licuriciu si povestile minunate la lumina licuriciului.
      Nu e lua cu armele nucleare din 1962, cred ca nu realizezi dimensiunile crizei actuale pe care america o alimenteaza.
      Noi nu ne lasam impresionati de povesti americane, 9-11 septembrie a fost declinul masinii propagandisticce americane, pana atunci mai puneam botul, dar atunci globaizarea s-a intors impotriva SUA.
      Fi calm si schimbati parerea, esti in est de europa si nu in nord de america.

      Like

      • Lucid, va multumesc pentru interventie. Desi pe alocuri si eu pot sa amendez argumentele dumneavoastra ( in 1979 SUA a inceput sa ii sprijine pe mujahedinii afgani pentru a indeparta primul si singurul regim democratic ajuns la putere in Afganistan, teribilul plan Morgenthau inlocuit de planul Marshall, anii de ocupatie americana in Japonia inainte ca aceasta sa fie sprijinita, Finlanda fost in pragul colapsului dupa 2008 ) nu pot sa nu tin seama de ele. Totusi vreau sa va amintesc, ca sa nu pornim de la premise diferite, ca am specificat chiar in text ca nu tin cu rusii sau cu Putin. Sigur ca nu avem cum compara regimurile si economiile celor doua Germanii. Numai ca mi se pare aproape periculos sa inghitim pe nemestecate propaganda de baieti buni a administratiei americane, o tara implicata dupa razboiul 2 in vreo 69 de conflicte si interventii armate. Asta e tot. Noapte buna.

        Like

  3. Pingback: Fostă vedetă a trustului MediaPro, Marius Vintilă, se revoltă: “AMERICA MĂ-TII !”

  4. “Cine valideaza drept “lume civilizata” sistemul capitalist liberal corporatist “democratic” ”
    Bogatia materiala, puterea militara, inovatiile tehnico-stiintifice generate in tarile unde acest sistem e implementat, respectarea libertatii individuale si a proprietatii private.
    Inegalitatea sociala este deasemenea specifica lumii dezvoltate. Daca esti iubitor de comunism si egalitate, mergi in societatile tribale (cate or mai exista) ca acolo toti sunt egal de saraci, de la seful de trib la ultimul rebut social.
    Civilizatia si dezvoltarea societatii umane presupune acumularea de capital si inegalitatile sociale. Sau vrei sa spui ca valoarea ta umana e egala cu a lui Nikola Tesla, cu a lui Andrew Carnegie, Henry Ford, Toyoda Ki’ichiro, Honda si a altor inventatori si antreprenori ce au creeat efectiv lucruri de valoare de care alti semeni au nevoie? Este un cersetor egal, ca si valoare, cu un inventator? Doar in mintile bolnave a unor oameni prea mandri sa-si accepte nimicnicia si irelevanta materiala.
    Apoi, lumea occidentala produce aproape toata bogatia materiala a planetei, si sustine peste jumatate din cheltuielile sociale cu ratatii si carpele societatii, si tot sistemul lor il blestemi? Ce alt model civilizational propui ca alternativa? Modelul islamic, inapoiat d.p.d.v. tehnico-stiintific si care se bazeaza pe vinderea resurselor naturale catre SUA sau Rusia ca sa cumpere tehnologie si bunuri de consum de la vestici? Ori nationalismul militant, responsabil de doua maceluri mondiale, si de stagnarea economica a lumii prin antiglobalismul sau, ca sa nu mai adaog, de incalcari de drepturi fundamentale ale omului? Sau poate iti surade teocratia – forma parazitara de conducere a societatii ce pune la carma casta preoteasca? Sper totusi ca nu vii sa propui variante “originale” incercate in trecut precum comunismul, socialismul (puternic si in prezent in tarile subdezvoltate), fascismul, nazismul, comunitarismul crestin (ala din Faptele Apostolilor), sionismul (realism socialist cu tente nationaliste evreiesti), feudalismul si altele.
    Istoria a demonstrat si validat sistemul occidental de tip capitalist ca fiind cel mai bun pt. prosperitatea materiala a omenirii. Faptul ca acum se intoarce la statism, adica la o prezenta tot mai mare a statului in economie si in viata oamenilor, demonstreaza ca socialismul de orice fel este daunator dezvoltarii economice. Omul e motivat de profit, si in lipsa acestuia nu munceste, nu creeaza. De ce si-ar stoarce cineva creierul sau muschii (sau ambele cateodata) daca e platit la fel de mult ca un om ce nu munceste? Fara profit si acumulare de capital nu gasesti nicaieri progres si civilizatie. Nici macar cei ce afirma ca cred in Dumnezeu sau in valori superioare, spirituale, si ca nu-s interesati de viata materiala, nu fac nimic daca nu le iese profit material. Cu atat mai putin, vasta majoritate a umanitatii, care traieste doar pt. prosperitate materiala.

    Cat despre Rusia lui Putin, aceasta nu e deloc socialista, comunista, sau anti-occidentala ca sistem, ci as spune, din datele oficiale, mai capitalista ca SUA. Adica mijloacele de productie sunt detinute privat, nu de stat, firmele sunt private, s-au format destui capitalisti rusi – milionari ce inainte de Putin nici macar nu existau – fiscalitatea e redusa fata de tarile dezvoltate din Europa, iar “drepturile” muncitorilor sunt limitate (in SUA, muncitorul are mai multe drepturi ca angajatorul, mai ales daca e negru, gay, femeie insarcinata sau alt minoritar scarbos ce iti poate duce de rapa intreaga firma daca e rauvoitor). Partidul lui Putin face opozitie comunistilor rusi (este fantastic cata ignoranta la cei ce-l acuza pe Putin de bolsevism, cand opozantii lui sunt intocmai comunisti si socialisti sustinuti de puteri occidentale).
    Si foarte bine face Rusia calcand in picioare tarile mici care incearca sa se ia la tranta cu ea, fara putere militara. Eu as face acelasi lucru, daca as fi un militar puternic, si ar veni un prapadit sarac si neputincios avand de la mine asteptari: l-as calca in picioare, pentru ca asa este drept si moral, cel puternic sa-l domine pe cel slab, nu ca cel puternic sa fie obligat sa-l care in spate pe cel slab o viata intreaga.
    Iti pot argumenta aici orice actiune “agresiva” a Rusiei, care, spre deosebire de razboaiele purtate de SUA, a actionat doar spre protectia suveranitatii si a intereselor nationale,a independentei sale. Tu nu ai face acelasi lucru, daca ai avea puterea? Sau te-ai face pres in fata celui slab, intretinandu-l o viata intreaga? Asta nu e deloc morala, ci idiotenie. E la fel de nenatural ca si cum te-ai astepta ca o blonda superba, un fotomodel, sa se marite cu un cersetor, cu un ratat sarac.

    In orice caz, Romania nu trebuie sa sustina tari prapadite ca Ucraina cum indemni tu (care ne datoreaza nordul Bucovinei), ci sa mentina parteneriatul strategic cu SUA, imbunatatind in acelasi timp si relatiile cu Rusia. Nu e deloc dificil – Germania o face de zeci de ani. Sa incerce sa castige cat mai mult de la marile puteri – ca de la prapaditii saraci nu castigi nimic.
    Tehnologie de ultima ora accesibila spre importare, arme moderne, instruire superioara a trupelor, investitori ce creeaza locuri de munca – iata doar cateva din avantajele ce le ofera o mare putere.

    Like

    • Dan, citind commentul dumneavoastra mi-am dat seama ca avem o viziune total diferita asupra lumii, daca nu cumva opusa. Valorile dumneavoastra se limiteaza la progresul tehnologic si economic daca inteleg bine, in vreme ce pentru mine un om imens de puternic, bogat si instruit care nu are compasiune pentru semenul mai sarac, mai prost, mai bolnav, mai slab si nu se simte responsabil pentru drepturile si bunastarea acestuia ca parte a intregii comunitati, practic isi neaga valoarea umana. Fiindca convingerea mea este ca un singur lucru ne face oameni: iubirea si respectul fata de semenii nostri chiar daca sunt diferiti fata de noi ca bogatie, orientare sexuala sau rasa. Nu cred ca are rost sa mai mentionez si distanta pe care de mult am luat-o fata de puncte de vedere referitoare la “superioritatea” unor oameni, civilizatii sau societati fata de altele. Nu sunt de acord nici cu sistemul dumneavoastra de distribuire inegala a unei valori numita ” valoare umana” unor indivizi, prin prisma succesului, faimei sau creativitatii lor. Repet, sunt convins ca numai iubirea si compasiunea ne fac oameni, restul sunt accesorii. In ceea ce priveste “succesul” civilizatiei capitaliste liberale democratice occidentale, ei bine, atata vreme cat 20 la suta din omenire sufera de foame, acest succes poate fi contestat. Asta ca sa nu dau si alte exemple. Nu cred ca transportul aerian ar fi considerat un succes daca 20 la suta din avioane s-ar prabusi. Va multumesc pentru interes.

      Like

      • Conform propriilor tale standarde morale, sistemul capitalist al SUA si tarilor occidentale are cea mai mare dragoste fata de om, pentru ca cheltuieste cei mai multi bani cu ratatii societatii prin caritate privata. Sunt nenumarate campanii de colectare de fonduri in tarile capitaliste pt. copii saraci din Africa si lumea a treia, dar nici una in sens contrar.
        Apoi, cele mai banoase meserii sunt accesibile in blocul capitalist, nu in cel socialist. Pana si ipocriti ca Michael Moore isi datoreaza bunastarea sistemului capitalist pe care-l dracuieste, nu lui Hugo Chavez sau Fidel Castro, ori Chinei.
        Ce dragoste ai tu si cei ca tine, crestini sau comunisti, ori socialisti, cand propovaduiti ura fata de oamenii realizati material si de succes ce refuza sa arunce bani pe carpele societatii? Sunteti plini de aceeasi dragoste cu secera si ciocanul, ori cu amenintarile cu iadul (doar asa ca informatie generala, nu vrem sa ajungem in rai oricum sau intr-un paradis utopic socialist, pe care le detestam si numai ca idee).
        Dragostea voastra e fictiva si lipsita de fapte concrete (caritate). Ii injurati pe bogati ca Bill Gates, Steve Jobs, Marck Zuckerberg si altii, dar nu ati facut in intreaga voastra viata macar a mia parte din milostenia ce au facut-o ei. Injurati un sistem ce a adus mai multa prosperitate materiala saracilor decat oricare sistem din trecut.
        Stii cu ce nu sunt eu de-acord? Cu tampitii si ipocritii care imi cer sa ma sacrific pt. “binele comun” in timp ce ei, putori ordinare, nu fac nimic productiv, doar filosofeaza, teologhisesc sau politizeaza. Strabunicul meu a fost colonel in armata regala, intr-o perioada cand numarai pe degete coloneii din tara (nu ca cei decorati fara merite dupa 1945), a fost bogat, si comunistii i-au confiscat totul si i-au retras gradul pt. ca s-a luptat cu animalele sovietice si era anticomunist. Celalalt strabunic, desi sarac, a murit in lupta la Sevastopol cu cainii egalitaristi, rude spirituale de-ale tale. Comunistii i-au prigonit familia, desi saraca, doar pt. ca s-a sacrificat pt. tara. Nu imi vorbi tu mie de sacrificii copilas, ca am un neam plin de exemple concrete, dar stii care e ironia? Nici unora dintre acesti martiri, cat de pompos sunt revendicati de catre ipocriti nationalisti sau egalitaristi, nu s-au sacrificat pt. binele comun, sau pt. egalitate sociala ci ghici pt. ce? Pentru familiile lor, pentru copii lor! Care ghici ce au primit de la un sistem dupa gustul tau, egalitarist? Exact, ai ghicit, nimic! Numai deposedari, furt si umilinta. Apoi, dupa caderea sistemului bolsevic la ’89 unii supravietuitori ai genocidului rosu au reusit sa se realizeze material in sistemul capitalist, si tu vrei sa-i deposedezi din nou ca si corciturile tale in numele “egalitatii sociale si iubirii”?
        Pai mai, nemernicule, ca nu ma pot abtine sa nu te-njur, daca iubesti atat de mult carpele societatii de ce nu-ti donezi TU toata averea acestora? De ce nu renunti la internet – care costa bani ce ar putea salva o viata de sarac african – daca esti atat de plin de iubire? Sau dragostea voastra e pur declarativa?
        Nu mai cere altora sa se sacrifice pentru gunoaiele societatii, baiete; daca le iubesti sincer, sacrifica-te tu, ca toate generatiile de capitalisti si inventatori sunt obositi intretinand ingrati nerecunoscatori ca dumneata. Imi amintesti de fanaticul acela, Mahatma Ghandi, care s-a scolit in sistemul de invatamant gratuit pus la dispozitie de ticalosii capitalisti englezi, pt. ca mai apoi sa se rascoale impotriva lor. Asa si voi, beneficiati de civilizatia pe care NOI, capitalistii egoisti si individualisti am creat-o, masinile si tehnologia pe care NOI am creat-o, nu YAHVEH, Hristos, Allah, Lenin, Stalin, Che Guevara si alti ratati carpiti in fund, si acum ne cereti mai mult? Pai mai marlanilor, voua nu va este rusine, sa furati atat ceea ce NU PRODUCETI? Unde iti e demnitatea ca om si ce gandire poti avea, ca sa te bucuri de un bun pe care nu tu l-ai creat? Nu ai macar asa, pic de jena, punand semnul egalitatii intre oameni care efectiv au contribuit ceva la progresul umanitatii, si inclusiv la bunastarea ta, si oameni ce nu doar ca nu contribuie, ci reprezinta o gaura neagra pt. economie? Ce sistem moral anacronic poti sa ai, si sincer te-ntreb, nu pt. ca vreau sa ma cert cu tine, cum poti sa traiesti, sa-ti impaci constiinta ta avand stiinta ca te bazezi pe asuprirea omului productiv?
        Ti se pare moral ca un roman muncitor ce construieste o intreprindere profitabila sa munceasca pt. a intretine cei zece copii ai unei tiganci analfabete si hoate, pt. a le plati scolarizarea, asistenta medicala, venitul minim garantat si alte pomeni sociale? Asta e modelul de societate pe care il vrei? Nu iti ajunge ca iubitul tau egalitarism deja capuseaza omul productiv, deposedandu-l de peste 50% din rodul muncii lui? Stiai de pilda ca la un salariu mare, mult dracuit de incultii egalitaristi, de 5000 de lei in mana, angajatul si firma privata platesc la stat inca pe atat in impozite si taxe?
        Eu in locul tau as fi mai putin vocal in a imprastia afirmatii pline de iubire, de egalitate si umanism; nu de alta dar poate intalnesti oameni mai zelosi ca mine, care nu se vor limita la retaliere moderata verbala, ci vor purcede la metode mai fizice, pentru a astupa definitiv gura asupritorilor saraci si cinstiti.
        Nu de alta, dar in lumea contemporana, democratia nu mai functioneaza, si daca doi lupi se inteleg sa manance o oaie, aceasta se poate inarma bine de tot sa tagaduiasca votul majoritar. Nu ne mai puteti controla cu indoctrinare religioasa, ideologica, egalitarista, umanista, democratica si de alt fel, si armatele puternice ale lumii sunt de partea noastra, caci ele, spre deosebire de voi, stiu cine produc bunastarea de care si ingrati ca voi se bucura, stiu cine genereaza capitalul.
        Dupa cum am mentionat in primul comentariu, atunci cand voi veti fi capabili sa veniti cu un sistem mai prosper economic, care sa ofere mai multa bunastare saracilor decat sistemul capitalist, si o mobilitate sociala mai mare (adica posibilitatea unui om sarac de a deveni bogat), atunci sa vorbiti; caci pana acum pana si saracii aia ce injura capitalismul, ghici unde aleg sa munceasca, atunci cand pot emigra din crapaturile in care s-au nascut? Un mic indiciu: nu in China! Si ce tara, sau tari, a permis oamenilor saraci posibilitatea de a se imbogati prin munca cinstita cel mai bine? Blocul socialist-comunist-crestin se face de ras si la acest capitol, caci tot tarile ocidentale capitaliste in frunte cu SUA au oferit aceste posibilitati saracilor. Si voi, nerecunoscatori ca de obicei si plini de ura, nu doar ca nu va multumiti sa taceti din gura macar (daca nu sunteti capabili sa va aratati recunostiinta), ci ne si injurati, ca vreti sa ne furati mai mult decat o faceti.
        Spui ca nu crezi in superioritatea anumitor oameni, dar te contrazici pe tine insuti in viziunea ta, cand sustii ca ratatii societatii si gunoaiele periferice ar trebui carate in spate indefinit de catre bogati si oamenii care produc valoare materiala in lume. Pai, nu inseamna asta ca saracul si defavorizatul puturos si inept sunt plasati pe un nivel superior in doctrina ta, fata de un om normal, productiv? Daca un om bogat isi pierde averea in urma unui dezastru, unui insucces in afaceri ori a altor intamplari, asta nu are nici un sprijin in spate, trebuie sa se descurce singur sa-si revina, spre deosebire de carpele societatii ce beneficiaza de pomeni sociale.
        Eu unul m-am lamurit cu egalitaristii, comunistii, umanistii, crestinii comunitaristi si alte nulitati sociale de mult timp: pentru voi exista doua tipuri de oameni in lume, saracii prosti si cinstiti ce trebuie venerati si intretinuti, si fraierii muncitori si productivi, ce trebuie pusi sa-si rupa oasele pt. egoismul primei categorii, si a ideologilor elitisti ce o reprezinta (de pilda un Bertrand Russel, om bogat ce facea apologia comunismului si egalitarismului in anii ’50, tunand si fulgerand impotriva capitalismului dar fara sa faca milostenie din averea sa; ori Michael Moore, exemplu contemporan, ipocrit socialist pro-saraci in vorbe dar care n-a facut milostenie macar la a zecea parte a celor pe care-i injura; nu-l mai amintesc pe marele cantaret pro-socialist Pro Bono, a carui partenera de viata detine intr-o tara bananiera o fabrica ce-i plateste pe muncitori cu minimul pe economie, desi in declaratii mereu plange pe urma saracilor muncitori exploatati de capitalistii rai si nemilosi).

        Like

  5. Excesele nu sunt bune deloc.Mai deranjant mi se pare altceva ,apare inca o divizare a romanilor ,unii cu americanii (libertate, democratie ..etc..samd) altii cu rusii (anti occident,antiglobalizare,impotriva bancherilor masoni samd..)
    Nici unii nici altii nu o sa apere romanii in caz de ceva,sa fie clar!fiecare isi vede partea.
    Asta o putem face noi insine prin alocarea imediata a unui procent insemnat din PIB pentru inzestrarea armatei! Avioane, tancuri si altele pot fi facute si la noi in tara sub licenta in cooperare cu alti(SAAB e un exemplu bun la capitolul avioane)
    Concomitent cu asta se pot infiinta garzi de voluntari care sa fie pregatiti macar 1-2 luni in fiecare an de profesionisti.Sa invete tot romanul dornic de a face armata cum se trage cu arma ,aruncat cu grenada, tactici de gherila,sabotaj , razboi in spatele frontului si multe altele.
    Ia ganditi-va ca una e sa ai o mana de oameni dar si aia slab inarmati ca armata si alta e sa ai jumatate de milion gata oricand de “actiune”..S-ar taia cheful imediat de o invazie terestra indiferent din care parte ar veni.Atata timp cat exista vointa si unire intre romani nu ar trebui sa ne fie frica.
    “Problema” e alta, daca ai avea jumatate de milion de voluntari cu pregatire militara foarte buna, cu cunostinte temeinice despre tactici de razboi, diversiuni, samd nu cred ca astia de la puterea s-ar mai simti bine in scaunele lor, ar tremura de frica numai la gandul ca aia sunt o forta de temut chiar si fara arme, ptr ca sunt in stare sa se organizeze si sa actioneze in mod UNIT.Am sublinita cuvantul UNIT ptr ca asta e marea problema a romanilor DEZBINAREA.
    Solutii sunt , dar oare se doresc ele implementate?daca nu ,atunci “cui bono”?
    UE nu ne-a dat voie sa marim bugetul alocat armatei!!va vina sa credeti asa ceva???ei bine,da, e adevarat…cica UE ne vrea binele in cazul asta, cu o tara in plin razboi care are granita comuna cu a noastra!!!

    Like

  6. Câtă vreme mai sunt oameni care gândesc în tara ăsta, dincolo de spoiala de zi cu zi, cred ca mai avem o șansă.
    Omul este cel mai important element în sistem. Restul, teoretic, sunt doar mijloace care sa l ajute sa evolueze.
    Din punctul meu de vedere este o analiza echilibrata și are la baza dorința autorului de pune în prin plan factorul uman și mai puțin factorul imagine.
    SUA și Rusia nu dau doi bani pe noi. Așa ca trebuie sa facem cumva sa găsim singuri soluția de a merge mai departe.
    Despre Ucraina nu pot decât sa spun ca sunt terminați. Curând cei care au fost pe Maidan are sa vadă pe pielea lor ca diferența dintre teorie și practica este imensa.
    Se vor înarmați pana în dinți pentru ca America trebuie sa vândă arme. Se vor bate în continuare în Est. Și în spatele lacrimilor celor de la Kiev și alte cancelarii, are sa fie zâmbetul sinistru al celor care fac profit din ăsta.

    Liked by 2 people

  7. te am huiduit pe wallul lui vlad mirita pentru ca,intamplator mi a aparut un post pe timeline si treaba s a inflamat putin.nu vreau sa crezi ca te combat pe la spate asa ca am pus mesajul asta.te rog sa nu te simti obligat sa mi raspunzi 🙂

    Like

  8. si inca o chestie.nu stiu cine e vlad mirita si nu te cunosc nici pe tine dar banuiesc ca esti fratele tipului cu omleta.faina emisiune…cred.peace 🙂

    Like

    • Hello there I like your weitsbwee. Would you like to visitor submit upabout my very own at some point? In that case make sure you inform me by means of email or perhaps answer this opinion simply due to the fact My partner and my spouse and i actually subscribed to notices and definately will know should you.

      Like

    • exceptional internet fireplace wood…Document think this process web website offers a lot regarding genuinely fantastic information for the family: Protection. “Time–our youth–it never really ought to be able to proceed, will it It really is all held in your own minds. in. by method of…

      Like

    • Congrats on 400 straight updates, I’m glad to have been here for… however many it’s been since I discovered Rival Angels at Wizard World last year, hehe.That voting incentive is outstanding, plus you made my favorite Angel represent my favorite turtle (Yes, there are actually people who like Donatello the best).

      Like

  9. Pingback: “AMERICA MA-TII !” – Revolta unui jurnalist roman | Jurnalul de maine

  10. Dan, as vrea sa va rog sa retineti aceasta scurta replica la textul dumneavoastra indelung gandit si muncit, desigur; eu nu urasc bogatii si nu recomand nimanui sa o faca. Eu nu urasc pe nimeni, nici macar pe cei ca dumneavoastra care ma injurati doar fiindca gandim altfel. Ba mai mult, consider ca orice comment are valoare, asa incat am ales ca discutiile pe acest blog sa fie libere de orice moderare. In plus tin sa va multumesc pentru bucuria pe care mi-ati facut-o cand ati afirmat ca va amintesc de Ghandi. E intr-adevar o mare onoare.

    Liked by 1 person

  11. Lucru mare sa poti scrie ce gandesti, cu adevarat. Va admir pentru curaj dar si pentru faptul ca sunteti atat de tolerant cu “talibanii”. Sa nu-i cenzurati pentru ca doar asa devin mai penibili si doar asa putem vedea cliseele din capul lor, rod al propagandei… “free your mind” 🙂 Va suna cunoscut?

    Liked by 1 person

  12. Singura chestie e ca, comunistii aia bolsevici tot de pe wall street au plecat. Rusii si ei au avut de suferit cum am avut si noi de suferit. Deci e gresita perceptia ca rus = comunist si ca vezi tu cat ne-au f*@$ pe noi. Apoi americanii au bombardat prin ’47 facand praf Bucurestiul. Plus Serbia, plus Siria, plus Ucraina, plus alte tari, s-apoi urmam noi, ce crezi?

    Like

  13. Foarte bun articol, de bun-simț și solid argumentat, Mr. Vintilă. Mă simt cumva răzbunat, pentru că de cele mai multe ori, privitor la această chestiune, nu aud decât opinii tendențioase, fie într-o direcție, fie în cealaltă.

    (Felicitări de asemenea și pentru eleganța răspunsurilor la comentarii. 🙂 Mă gândesc că problema reală pe care o avem noi, oamenii, unii cu alții, nu e neapărat că avem opinii diferite, ci că tindem arogant să credem că dreptatea e numai și numai de partea noastră… Of.)

    Liked by 2 people

  14. Salut.
    Ai scris un articol slab, fara argumente si cu o concluzie lipsita de continut. Este ok daca prin el ai vrut trafic pe site. Altminteri un cititor cat de cat educat nu are nimic nou sau original de aflat de aici. Degeaba pui istoria, geopolitica,domeniul militar, economia si socialul in discutie daca nu ai nici macar capacitatea de a structura si de a scrie decent un articol. Poate o vei avea pe viitor, dar am vazut scrieri mai bune la elevi de clasa a noua. Efectiv ai facut o chisalita penibila din vesnicul conflict Vest-Est cu aroma de praz. Stii bine ca un siloz de racheta ofensiva si toata sandramaua in general este total diferita de sistemul defensiv. Adica nu este ca la omuletii verzi din Crimeea, gen ” nu stiu tovarase daca tipul e ofensiv su defensiv”. Stii bine ca Deveselu nu este langa granita Rusiei, asa cum Mexicul este totusi lipit de SUA.. O arzi conjunctural total aiurea. Dar esti condamnat sa faci asta pentru ca nu ai capacitatea mentala si nici inclinatia de a scrie articole de acest gen. Se stie ca este umilitor sa incerci public chestii la care nu te pricepi nici macar in particular. Vad ca-ti place acest “se stie”,nu? Face parte din multiple fraze tip care defineau cartile scrise de rusi si traduse la noi dupa 1950. Gasesc la tine multe dintre ele. E firesc ca astia mai tinerii sa nu isi dea seama si sa te laude la ce debitezi, dar pe ai mai batrani nu ii pacalesti, Tavarisci Vintila. Ai batranii stiu mai bine… Si sa te luminez, si pe tine si pe altii: nu e nevoie sa fii platit de rusi sau de americani ca sa le faci treaba aici!
    Poti s-o faci si fara bani, din prostie.

    Like

    • Domnul Givi, daca trebuie sa-ti dai tara sa ti-o faca corporatiile camp de batalie si experimentare de arme de ultima generatie, daca esti obligat sa o faci, atunci fa-o la modul destept; iti dau, dar tu ce imi dai si ce imi garantezi? Pana acum am dat ce au vrut si ei ne-au dat “ciuciu”. Vrajeala ca ne apara pe noi de nu stiu cine nu tine. Se apara pe ei si interesele lor. Intre tari/popoare sunt interese dure si nu dragalasenii. La M.Kogalniceanu, inainte de a se instala, partenerii americanii le-a umplut capul “boilor” nostri, ca vor face drumuri, constructii, ca romanii vor avea in zona un trai ca in America. Si dupa ce au ocupat terenul, au adus pe sestache muncitori din Turcia, si-au facut toata treaba si pe romani ii tine la distanta ca pe ciumati. Cam asa faceau si sovieticii, cand erau insurubati pe aici. Prea slugarnici, prea plecati si prea umili! Ni se intorc in morminte marii nostri patrioti care s-au pierit pentru neam si glie. La Deveselu, am auzit ca e cam la fel. La straini daca nu te impui din start, te batjocoreste, daca te vede prost si imprastiat. Ne-au obligat sa ne desfiintam armata si acum ne cere imperativ sa ne aparam de rusi, ba chiar sa-i si atacam. Cu ce? Cu navele cu care ne-au pacalit, nave ce erau planificate pentru fier vechi? Nave care nici acum nu sunt inarmate? Despre ce vorbim si cu cine? Noi romanii suntem patiti cu nemtii, care la Stalingrad (operatiune facuta in pofida opozitiei Maresalului Antonescu), comandamentul german a dispus amplasarea a doua armate romane pe flancuri, armate ce de peste un an asteptau armamentul si munitia stabilita prin intelegeri, material de lupta care nu a mai sosit niciodata. Mai mult, in incercuirea de la Stalingrad, diviziilor de cavalerie romane li s-au luat caii si i-au mancat soldatii nemti, foametea si frigul erau cumplite, ce sa-i faci. Dar cavaleria fara cai nu functioneaza iar in conditiile de iarna ruseasca, cavaleria era cea mai eficace arma impotriva infanteriei aflata in atac. Ce fac generalii nemti de atunci care mai sunt in viata? Scriu, scriu minciuni: ca ei erau cei mai grozavi dar romanii nu au luptat pe flancuri ca sa impiedice invazia armatei rosii care in final i-a incercuit pe germani. Si prostii Europei cred. Rusii ranjesc, ei stiau situatia armatei romane si in sectorul lor au atacat, caci nu aveau arme antitanc si nici munitie suficienta, iar cavaleria era fara cai. Cam asa fac aliatii, te lasa si se ocupa numai de ale lor. Dupa aia macane. Isi vopseste neghiobia.

      Like

  15. Si totusi trebuie sa fim in lumea occidentalilor si a americanilor. Luati-va inima in dinti si conformati-va acestei lumi. Buna sau rea, este singura solutie pentru a ne invata sa functionam. Si mie imi este foarte greu, sunt un pensionar (52 ani de munca pe santiere si pe mare, functii de raspundere,pensie sub 400 E), dar relele ce ploua pe noi sunt din cauza noastra a tuturor: lipsa de activizm, ne participare la proteste in strada, conplacerea in coruptizm generalizat, tineret nascut gata obosit si descurajat, lipsa de antrenare a dragostei fata de glie pentru care se mai si sufera ca sa o ai si se mai si lupta, nu te intrebi la modul cel mai imbecil, ca ce mi-a dat mie tara. Da tu cetatene ce i-ai dat? Simtaminte si comportament de apatrid, “unde-i bine, acolo e si patria”. Cat cred generatiile actuale de tineri, ca vor fi suportati de alte popoare, carora le vine si lor randul la traista si bat? Toate au inceput si toate au sfarsit. Esti pregatit sa te trezesti in pragul batranetilor pe drumuri si alungat sau considerat cetatean second hand? Esti sigur ca cei care acum te storc de vlaga tinereasca isi vor pastra cuvantul si-ti vor arunca o amarata de pensie sau cand toate se vor narui vor avea grija de cel care e de natia lui? Aveti grija sa nu ajungeti oropsiti ai vieti ! Patria este siguranta, putina multa, atat cat e, dar esti intre ai tai si s-o gasi cineva sa nu te ocoleasca. Da, Patria e buna, dar pregateste-o sa-ti fie de folos, nu te fofila. Iesiti in strada impotriva hotilor, combateti pleiada de politicieni hoti ce va inabusa, nu mai alegeti la plesneala aventurieri hahaiti si inculti, care in viata lor au citit numai etichetele de la butalcile cu bauturi tari. Orientati-va spre oameni dintre voi pe care ii stiti de capabili si de patriotizm: unde dragoste de tara nu e, nimic nu e! Nu mai permiteti sa se vanda pamantul si padurile tarii la arabi si turci spagari sau la alti straini. Luati exemplul tinerilor din generatiile interbelice, cultivati-va si uniti-va! O singura deviza sa aveti: ASTA E TARA NOASTRA! Nu va lasati impresionati de politici din import, aia nu sunt alfa si omega, dupa parla umbla si ei, va prostesc si va ia ce-i al vostru. Zburliti-va la ei, ca nu-i nimeni drac si nimeni sfant. Ce este al vostru trebuie sa ramana al vostru. Iar forma de proprietate nu e batuta in cuie: ce va trebuie aia sa hotarati. Daca trebuie privatizare si e folositoare mergeti pe ea, daca nu merge si hotia va sugruma iar leprele sporesc, atunci si nationalizarea e buna. Multe tari europene, din alea care ne imping sa ne privatizam si trotuarele, au un procent insemnat de economie de stat si functioneaza. Intr-un viitor nu prea indepartat se pare ca aceasta forma de proprietate va fi preferata. Faceti-va viitorul, ca sa fie al vostru, cautati sa fiti militanti nu asistenti la propria voastra prabusire.

    Like

    • Mos Nae, nu sunt neaparat de acord cu nationalizarea insa deschiderea de care dati dovada mi se par de admirat cu atat mai mult cu cat ziceti ca sunteti pensionar. Cred ca e esential ca un numar cat mai mare dintre noi sa poata gandi atat de deschis.

      Like

  16. Felicitari pentru articol! Ma bucura sa citesc si pareri obiective. Din comentariile anterioare am observat ca ti-ai “castigat” multi “hateri” (cum ar spune unii). Nu stiu daca sunt convingerile lor (nu m-ar mira) sau sunt doar postaci platiti pentru a face propaganda, insa “discursurile” lor se rezuma la jigniri, fara argumente logice. A fi subiectiv in favoarea americanilor doar pentru ca Stalin a fost un nenorocit e la fel de logic cu a uri germanii pentru ceea ce a facut Hitler. Tin sa la mentionez ca “visul american” nu mai e de actualitate de multa vreme (vezi starea orasului Detroit si nu numai). Referitor la lista cu tarile in care americanii “au dus democratia si capitalismul” pentru interese pur economice sau geostrategice, ar trebui completata cu: Argentina, unde l-au “inscaunat” si sustinut pe Menem (un regim totalitar, abuziv si dezastuos din punct de vedere economic si social), invazia din Afghanistan, invazia Irakului (unde in doar 4 luni, corporatiile americane au furat la propriu miliarde de dolari din rezerva acumulata in banci de pe vremea lui Sadam, iar tara e un dezastru din toate punctele de vedere din 2003, momentul invaziei si pana acum), bombardarea Siriei si multe altele. Eu nu sustin ca Sadam sau ceilalti erau niste ingeri, insa reuseau sa conduca eficient tarile respective, tari cu diverse minoritati etnice si religioase. In momentul in care respectivii lideri nu au mai actionat asa cum au dictat americanii, politicienii si lobby-istii din SUA si-au dat seama brusc ca nu e democratie. Altfel nu-mi explic cum SUA ar putea sa sustina un regim total nedemocratic, chiar totalitar ca cel din Arabia Saudita sau cum in trecut l-au sustinut inclusiv pe Sadam. Parerea mea e ca SUA are dublu standard: daca un regim e in favoarea lor, nu vede nimeni niciun abuz, daca regimul devine ostil, e nevoie de “democratie”. Apropo de dublu standard, de ce Yemenul nu are voie sa dea jos un lider care oricum era ilegal (a castigat alegerile fiind singurul candidat, i s-a prelungit mandatul pentru inca un an, iar in ianuarie 2015 a expirat si “prelungirea”)? Yemenul nu are dreptul la “democratie”, doar Ucraina?
    PS: Nu sunt pro Rusia, insa consider ca lucrurile trebuie analizate la rece, nu prezentate doar argumente (unele fantasmagorice) pro SUA.

    Like

  17. Mie mi se pare excelent articolul ca o contrabalansare a propagandei occidentale pe care o mancam nedigerata zi de zi pe paine pe facebook pe media etc

    trebuie sa fii orb , rauvoitor sau redus mintal ca sa nu vezi in ultimii 25 de ani :
    cifre si evidente nu povesti vorbe si argumente

    Nato se extinde continuu = este in expansiune ( blocul estic LLL + urmeaza probabil Ucraina )
    URSS atentie nu RUSIA URSS a pierdut continuu teritorii . Se vede cu ochiul liber pe harta !

    Cum poti sa fii atat de ilogic si partinitor incat sa argumentezi ca albul e negru si ca de fapt RUSIA
    este in expansiune …..Mie mie se pare clar ca isi apara ce le-a mai ramas din – zonele de influenta/granita/foste teritorii / zone cu populatie rusa.

    TU NU AI FACE LA FEL DACA MAINE AI FI NUMIT “CEO” LA CORPORATIA NUMITA RUSIA ????

    mai argumentati ca la Deveselu va fi o chestie DEFENSIVA si nu OFENSIVA ….ba da chiar atat de creduli si prosti puteti fi …adicatelea voi traiti cu impresia ca in urmatorii 50 de ani lucrurile nu se pot schimba in orice moment ..si betonul turnat acolo nu va sustine si rachete ofensive ? pt ca ..argumente ge0-strategico-politice se vor gasi oricand sa justifice schimbarea din defensiv in ofensiv ….
    Tu cand ia vrut sa o regulezi pe una … ai sarit direct pe ea sau ai luat-o usurel ?

    mai vin unui baieti scoliti si proamericani care imi vorbesc de PIB si il compara cu 1989.

    pai prietenas daca vrei sa fii analist profi – trebuie sa ponderezi cifrele cu
    : 25 de ani de inflatie / diferente de curs valutar / datorie publica !!!

    – apoi sa integrez/provizionezi ca bancile !i si pierderile suferite de Romania ( pentru acest PIB de care vorbesti )
    sub forma de resurse consumate /exploatate definitiv si irecuperabil = petrol / gaze / masa lemnoasa-
    PADURI SI CODRIII BAIIIIII soarece de tableta/laptop fabriicat in zona libera si democratica …s-au dus dracului in numele pib-ului si al democratiei

    – apoi sa faci un “due dilligence” sunt convins ca stii despre ce vorbesc ( oare! ?) in privinta trendului si al % de terenuri agricole …. care acum apartin altor popoare !!!

    – si nu ar fi rau sa vezi si procentul de analfabeti de ASTAZI – fata de acum 25 de ani !!

    concluzia – intr-o mare de propaganda occidentala …articolul lui Vintila este perfect justificat
    si prea cuminte …prea de bun simt !

    Liked by 1 person

  18. TiagoQuim BertoBetoMarco AlrdPdaieerosaVidigalPedmo MartinsOceanoGimenezPedro BarbosaLeandroEste foi um 11 do Carlos Manuel na recepção ao Campomaiorense num dia de muita chuva em Alvalade em que ganhámos por 1-0 com um golo do Marco Almeida, na sequência de um pontapé de canto.Feliz Natal.

    Like

  19. se pare un joc ineantsert si incitant vanatoarea dar totusi e foarte periculos pentru ca unul iese ranit din toata chestia asta. Fata se vrea cucerita si totusi pe parcursul vanatorii isi da seama ca nu e el chiar cel care al cauta, si atunci vanatorul tot isi pierde interesul chiar daca nu i-a oferit tot pe tava.

    Like

  20. Acabo de entrar vía “Montaña de la Espalda Quebrada” y lo hago partiéndome de risa por la advertencia de Blogger. He pensado “si hay gente que se ha escandalizado seguro que es interesante, vamos ya mismo p&1&t17;aden2ro8#822#;. Y aquí estoy. Pienso volver. Mientras tanto, pondré en la puerta de mi casa una cartel indicador con una flecha que diga que merece la pena traspasar la puerta.Un saludo.

    Like

  21. WITAM JULKA DALEJ ŚPI JEST WYMĘCZOONA .DZIŚ ZAPADNIE DECYZJA CZY DA SIĘ DOJŚCIE URATOWAĆ CZY TRZEBA ZAŁOŻYĆ NOWE MAM NADZIEJĘ NA TO PIERWSZE I ,ŻE SZYBKO WRÓCIMY DO DOMU , JULCIA GDY NA CHWILĘ OTWORZYŁA OCZY SPYTAŁA CZY PRZYJDZIE LISTONOSZ CÓŻ MIAŁAM POWIEDZIEC , ŻE PRZYJDZIE ALE W DOMKU ZASMUCIŁA SIĘ I DALEJ POSZŁA SPAĆ ..POZDRAWIAMY

    Like

Leave a comment