Scrisoare catre fumatori

Vineri am iesit in Brasov la “ceainaria” mea preferata. E aproape singurul loc din orasul atat de frumos incat parca e viu, care tine deschis pana la ultimul client. Si asta indiferent daca ultimul client e acelasi betivan care sta la vorba singur cu barmanul pana cand acesta incepe sa caste. Ce e drept uneori imi doresc sa (mai) petrec si eu cate o noapte pana spre dimineata, problema e ca nu mai rezist. Si macar daca motivul ar fi varsta ! Dar nu, motivul e fumul de tigara ! Fumatul incepe sa ma tina departe locurile de tip “pub”, care pentru mine sunt in primul rand locuri de socializare. In definitiv ele inseamna mai mult decat “acolo unde ma duc sa ma fac praf”, “pub” vine de la “public house”, aici imi intalnesc amicii sa ne “simtem” bine. Ideea e ca ar trebui sa ne “simtem” bine CU TOTII, fumatori sau nu. Doar ca in Romania astfel de locuri, cu rare exceptii, sunt asociate cu fumatul. Si cum sistemele de ventilatie costa bani grei si deseori reprezinta ultima investitie la care se gandeste patronul, cam toate puburile, barurile, restaurantele au devenit tortura alora care nu pot suporta fumul de tigara.

Acum sase ani si ceva, cand m-am lasat, mi-am propus sa nu ajung un lup moralist care predica antifumatul si lasatul de fumat, uitand chinul prin care trecea el insusi cand i se interzicea sa fumeze in vreun loc sau cand nu avea tigari.

Si pana acum nu am uitat nimic din viata mea de fumator. In timpul celor 23 de ani am trecut prin niste intamplari si prin niste stari legate de fumat ce frizau disperarea, dezumanizarea, inconstienta. Imi amintesc perfect cum timp de o ora intreaga, intr-o dimineata pe la patru, am incercat sa ajung in posesia unui pachet de Carpati aflat in cabina soferului unui troleibuz tras la capat de linie, cu ajutorul unui numar de inmatriculare de tabla pe care il gasisem pe acolo. Asta fiindca nu era nimic deschis in Brasov la ora aia si fumasem deja toate chistoacele. Imi amintesc cum am scotocit toata cabana Podragu, intr-o noapte de iarna (cabana era inchisa, am ajuns acolo fiindca administratorul ne daduse cheile sa petrecem o noapte) ca sa gasesc o tigara, fiindca mi se terminasera. Atunci am stat fara sa fumez trei zile lungi. Imi amintesc cum uneori cand mergeam pe munte fumam din mers si la urcare ! La coborare era de la sine inteles. Nu am uitat nici ca in aeroportul Fiumicino din Roma am fumat in toaleta cu inima la usa, ca puteau sa intre oricand carabinierii. Am uitat doar de cate ori m-am intrebat ce ar fi daca mi-as aprinde o tigara si in buda avionului spre Buenos Aires. Pana la urma am stat fara sa fumez 13 ore. Un chin.

Imi amintesc de toate astea si pricep cum de multi nu vor sau nu pot sa redevina nefumatori. Dar asta nu are nimic de a face cu faptul ca vreau si eu sa fiu lasat sa respir aerul curat pentru care, pana la urma, m-am lasat. Nu e vorba de fandoseala, de o exagerata grija fata de ce e sanatos sau de moda. Pur si simplu nu mai pot sa stau intr-un loc inchis in care mai multe persoane fumeaza, mai mult de o ora, sa zicem. Nu este numai mirosul care imi ramane in haine si nu mai iese pana cand nu le spal, ci insusi faptul ca dupa vreo 45 de minute respiratia imi devine scurta ca sa evite fumul, oxigenarea devine si ea precara si singurul gand pe care il am in cap, indiferent de ce vorbeste la masa, este sa ies dracului de acolo pentru o gura de aer proaspat. Sigur ca unii ma vor intreba de ce nu o fac. Ei bine, aici e discutia (de altfel destul de simpla); nu cred ca eu trebuie sa ies din carciuma de raul fumului ci fumatorii ar trebui sa ne lase sa respiram si noi pe langa ei.

Bine, dar de ce sa fim noi cei care trebuie sa renuntam sa fumam si nu sa va duceti voi la carciumi unde nu se fumeaza ? Am auzit intrebarea asta deseori. Raspunsul mi se pare simplu, usor, banal, o bagatela, mizilic, flintic: fiindca dumneavoastra, fumatorii, sunteti cei care practicati obiceiul nesanatos si neplacut si nu cei care NU fumeaza langa voi. Adica pe mine ma afecteaza ce faci tu, nu pe tine ceea ce nu fac eu. Mi se pare cumva atat de in logica lucrurilor incat nici macar nu trebuie explicat.

Departe de mine gandul de a sustine interzicerea fumatului de tot, v-am aratat mai sus ca trecand prin intamplarile alea din viata mea de fumator am toata intelegerea pentru cei care fumeaza. Insa faceti-o cu consideratie fata de ceilalti pe care fumul ii deranjeaza sau ii imbolnaveste (in primul rand copiii). Din experienta stiu acum ca daca intr-un loc public inchis se fumeaza eu deja nu mai am dreptul de a ma simti bine in acel loc, pentru mine devine un loc de evitat, ca sa nu mai vorbesc de persoanele care vin cu copii.

O sa ma intrebati, bine, dar daca se interzice fumatul in toate locurile publice inchise (cum de altfel s-a interzis cam peste tot, pana si in Bulgaria !) noi unde fumam ? Simplu, afara in fata restaurantului. La birou cum se poate ? A, pai ne ostracizati… Recunosc ca asta asa arata si se simte, dar pe bune acum, daca ai un obicei bolnavicios care pe tine te face sa te simti bine dar care celor din jur le afecteaza sanatatea si confortul, asuma-ti-l ! Asteapta-te ca la un moment dat oamenii sa reactioneze si sa incerce sa transforme un paradis al fumatului cum este Romania, intr-o tara ca o tara, in care nefumatorii sa aiba si ei dreptul sa respire. Este doar un pas normal spre normalizare. Acum 35 de ani medicii fumau in cabinet. Cine mai considera ca asa ceva e in regula ? Poate aia de care am scris saptamana trecuta, antrenorii de atletism care fumeaza langa pista in timp ce elevii lor concureaza.

S-a mai incercat asta cu restaurantele, stiu. Dar de data asta as propune ceva fara jumatati de masura, fara locuri de fumatori si nefumatori, as propune sa se interzica de tot in orice loc public inchis. Credeti sincer ca fumatorii vor sta acasa si nu vor mai iesi nicaieri doar fiindca va trebui sa fumeze afara ? Ma indoiesc.

Stimati fumatori, nu ma urati. Am fost de al vostru si stiu cum e. Dar in 23 de ani nu a trecut o zi fara sa ma gandesc ce bine ar fi daca m-as lasa. Asa ca inainte sa incarcati argumentele contra mesajului meu ganditi-va bine daca sunt valabile, daca e cazul sa trageti cu ele si unde ricoseaza.

56 thoughts on “Scrisoare catre fumatori

  1. Am ajuns sa ma cert cu vecina de la un etaj mai jos si s-o stropesc cu o pusca cu apa:(.In brasov am stat 3 ore in libraria Libris din Piata Sfatului iar langa e o mica si inghesuita..cafenea&patiserie cu scara interioara:) Si sus si jos ti se sufla ostentativ fum in nas .Il apar pe fii-miu “cu corpul” ;o situatie similara cu trecutul strazii de mana.Eu primul pe partea de unde vin masinile:(
    E bine de intrebat inainte de alegerea mesei sau la rezervare daca au zona separata pentru nefumatori;un minim bun simt ar conduce macar la o mai buna ventilatie.
    Uite, in Piata Mica @Sb au venit unii din Ecutor care se scuza ca nu se fumeaza la ei si te trateaza cu o “compensatie” :)Probabil ca si-au dat seama ca la noi fumatul e pandemic si e declaratie sociala:( Asa in rest mai au vita pitica importata de la ei de acasa cu piper.

    Liked by 1 person

    • nowym naczelnym “Wprost”, od razu pomyÅ›laÅ‚am o Twej notce na temat zmian w prasie (wspomniaÅ‚eÅ› tam o symptomach upadku).I teraz ten tekst.PodziÄ™kujÄ™ za niego i to z dwóch powodów:- potwierdzenia przypuszczeÅ„ co do studiowania dziennikarstwa (jako matka)- potwierdzenia informacji co do noÅ›noÅ›ci tematu szkół w niewielkich spoÅ‚ecznoÅ›ciach (jako nauczyciel szkoÅ‚y z tych “na lokalnej tain)ie”c.Serdeczepe pozdrawiam.

      Like

  2. E pacat ca nu ai unde sa te duci….sa ramina doar fumatori acolo…si sa aiba 50% din incasari.Mie imi place in Bucuresti la Cafe Godot, in Centrul Vechi. In fiecare seara,este o piesa de teatru si nu se aude nici musca…dar sa isi aprinda cineva tigara…Acolo e un loc in care tu respecti artistii si te respecti si pe tine.

    Liked by 1 person

  3. Draga Marius,
    Nu stiu daca mai tii minte, dar eu sunt fumator de calibru greu. Cred, insa, ca extremele, de orice natura ar fi ele nu ne fac bine. Este frustrant pentru un fumator sa iasa in frig ori ploaie pentru ca nimeni nu face o minima investitie in locuri speciale pentru fumatori, cu ventilatie corespunzatoare. Sunt fumatoare si in locurile fara o buna aerisire mi se face, in cele din urma, rau. La fel de frustrant este, sunt convinsa, pentru un nefumator, sa se simta exclus. Spunei de izolare. Eu nu merg la cinematograf pentru ca nu pot sa stau atata timp fara sa fumez. Nu ma simt exclusa. Nu-mi plac nici mirosul de pop corn, transpiratie ori replicile tampite. 🙂
    Asadar, echilibrul trebuie gasit. Si asta cred ca se poate face prin educarea publicului pe categorii, prin obligativitatea investitiilor in spatii optime. Stiu, costa. Ce sa vezi, sunt state care investesc si le merge bine. Auuuu, am spus state?!!! Adica entitatile acelea cu drept de decizie si alte cate si mai cate drepturi? Cine din statul roman a agreat vreodata investitia in campanii coerente de educare? Nu intr-una, caci, cu o floare nu se face primavara. Nimeni. Ce companie privata ai vazut tu sa investeasca real in astfel de campanii? Niciuna!
    O sa-ti mai dau un exemplu despre care sunt convinsa ca stii. Cati dintre oamenii care merg la munte sunt educati, cunosc regulile muntelui? 1%? Mai mult? Mai putin? In ’99 am avut un accident teribil la ski, din cauza unui individ beat pulbere lasat liber pe partie. Nu a stiut cum sa se opreasca, probabil l-a speriat viteza si s-a gandit ca daca se izbeste de mine se opreste. Nu m-am infuriat ca mi-a dizlocat soldul, un genuchi si mi-a provocat rupturi musculare, ci pe faptul ca a mai accidentat un copil de 4 ani care skia impecabil si o tanara englezoaica pe care a facut-o bucati. N-am reusit sa il prindem si jur ca atunci am simtit ceva ce nu mai simtisem in viata mea – ca vreau sa il prind si sa il bat pana il vad in sange si m-am simyit vinovata pentru propriile-mi ganduri. De atunci eu nu mai pot skia, chiar daca mi-am revenit fizic. Ma paralizeaza frica unei noi intamplari de acest gen.
    Bref: in cele din urma vorbim despre educatie la toate nivelurile si pe toate planurile. De fapt despre lipsa ei. Si despre indiferenta.

    Like

    • Theamelie, as vrea sa pot fi de acord cu tine, dar …. nu cred ca mirosul de popcorn se poate compara cu fumul de tigara, pur si simplu fiindca mirosul de popcorn nu iti afecteaza sanatatea, ba mai mult, nici macar nu iti ramane in haine. Cat despre replicile tampite, pe astea le suportam cu totii, ca sa nu mai spun ca intra in categoria “trebi subiective” fiindca unora li se pot parea interesante. Apoi, chiar daca te-ai simti exclusa ca persoana care nu poate sa stea doua ore fara sa fumeze, asta ar fi numai problema ta si nu a celorlalti, care, fumatori sau nu, reusesc sa stea fara sa fumeze atata vreme. Acest obicei are marea problema ca, practicat intr-un spatiu inchis, ii afecteaza pe cei care nu il au, ba chiar si pe fumatori. Asa e fumul, se imprastie. Oricat de buna ar fi ventilatia. Daca cineva ar bea langa mine sau ar lua pastile nu m-ar afecta catusi de putin. In schimb mirosul, zgomotul, fumul … da. In plus, e dovedit faptul ca fumul de tigara e daunator sanatatii. Mi se pare aproape de la sine inteles ca, daca ai acest obicei, sa fii gata sa il practici acolo unde ti se da voie. Nu uita, am fost fumator, am fumat la -15 grade in fata refugiului Malaiesti fiindca inauntru nu era voie. Cum era sa le spun oamenilor “stati bai, pai eu nu platesc aici ?” Nimeni nu iti spune sa nu fumezi, e treaba ta, dar nu face din fumat si problema celorlalti. Da-mi voie sa te intreb ceva: cand te duci intr-un spital vei fuma in salon ? Banuiesc ca nu, ci vei cauta locul de fumat, ala inghesuit in spatele centralei termice, sub o streasina gaurita. Daca o persoana apropiata tie te roaga sa nu fumezi in aceeasi incapere cu ea, ce vei face ? Sigur ca ar fi frumos sa ai loc de fumat amenajat etc. dar asta deja e problema patronului de restaurant. Cea a statului e, teoretic (!), sa protejeze sanatatea cetatenilor sai si sa micsoreze inerentele cheltuieli din bugetul sanatatii. Sincer, sunt putin mirat ca mai avem discutii in legatura cu asta. Libertatea unui individ se termina acolo unde aceasta incepe sa ii afecteze pe ceilalti in mod negativ.

      Liked by 2 people

  4. Sunt fumator si iti dau in mare parte dreptate. Si pe mine ma deranjeaza cateodata fumul de tigara in unele locatii chiar si ca fumattor, dar sa nu uitam ca nu e vorba de cei care fumeaza, ci de patronii care nu amenajeaza. Ei sunt principalii vinovati.

    Gandeste-te ca daca tu ai fi un biciclist, da? Ti-ar conveni ca autoritatile sa nu te lase sa mergi pe strada pentru ca nu ai pista de bicicleta? Ei bine, nu. Autoritatile trebuie sa se asigure ca indeplinesc toate legile si sa asigure posibilitatea ca toata lumea sa fie in siguranta si in confort. Deci protestul si actiunile trebuie sa fie indreptate catre autoritati si patroni, nu catre oamenii care se duc acolo sa se distreze la fel ca si nefumatorii.

    Liked by 2 people

    • Și eu sunt fumătoare. Siguranță si confort zici ??? Adică, ar trebui să ni se asigure condiții optime să putem fuma ??? Alții sunt de vină mereu … nu-i așa ? Știi ce , eu nu am reușit încă sa mă las pt ca nu am reușit, încă … dar vreau sa se interzică fumatul peste tot, și voi fuma afară mi-o asum. Eu zic ca e aproximativ corect. Deși nu prea e fata de natura ….

      Liked by 1 person

    • Sunt nefumator.
      Chiar si in localuri cat de cat amenajate, s-au facut presiuni asupra chelnerilor.
      Eram doua grupuri de cate 7 persoane. Din 14 persoane, 4 fumau (doua de grup).
      Dupa ce au amenintat ca pleaca, cu grup cu tot, patronul a cedat si a permis fumatul.
      Ceilalti am acceptat, ca altfel s-ar fi dezbinat grupul.
      Nu patesc asta des, pentru ca nu ies cu fumatori, dar se intampla.

      Din intamplarea asta as vrea sa se inteleaga faptul ca fumatorii sunt o plaga, de ce nu, CANCER 🙂
      Acapareaza si se extind.

      Like

  5. Scrisoarea asta nu trebuia să fie adresată ceainăriei, în loc de fumătorilor? Argumentația cu VOI sunteți ăia cu obiceiul nesănătos este una ilogică, emoțională, arogantă și lipsită de rațiune, în sensul modern al impunerii propriilor păreri celorlalți, în numele unor subiectivități personale transformate în pretenții obiective prin limitare și… „poezie” (a se citi „gargară”). Îți scapă că nu nefumătorii sunt judecătorii tuturor lucrurilor și punctul de vedere „obiectiv” asupra obiceiurilor altora. Îți scapă că obiceiul cuiva este treaba lui proprie și personală și nu subiect de aprobare din partea te miri cui, indifierent care e setul de criterii pe care îl invocă (asta e baza drepturilor), iar până la urmă, nemulțumirea ta e strict o chestie de teritorialitate. Fumătyorii au și ei setul lor de criterii, nu ești tu Dumnezeu. Se face o chestie, acolo, pentru oameni care vor să se comporte acolo într-un anumit fel. Nu-ți place, n-ai ce căuta acolo. Nu te bagi cu forța și le spui ălora cărora li se adresează locul că nu au ce căuta acolo, că vrei să fii tu acolo, dar nu cu ei, sau că trebuie să se comporte în acel fel, în spațiul care le e dedicat, că tu nu aprobi. Asta e incredibil de nesimțită și de arogantă. Îți mai scapă faptul că majoritatea omaenilor au obiceiuri mai mult sau mai puțin nocive – și pot să pariez că ai chiar tu obiceiuri mult mai nocive decât fumatul – majoritatea sunt alimentare – și sunt sursa principală de boli și mortalitate, nu fumatul, dar asta nu ți se spune – numai că nu are nimeni tupeul să se lege aiurea în tramvai de ele și nu vine nimeni să îți spună, pe un ton superior să te lași de zahăr, ciocolată și cartofi prăjiți, că TU ai obiceiul nesănătos, deci trebuie să faci ca ei. Fiecare e stăpân pe viața și pe dreptul lui și nu cred că te-a luat nimeni judecător. Iar dacă pe tine te deranjează, nu te deranjează din cauza a ceva ce-ți fac fumătorii, că nu îți face nimeni nimic, ci din cauză că tu ai decis să intri într-un spațiu privat care le e dedicat. Nu au intrat ei peste tine, ci tu peste ei. E ca și cum te-ai duce în casa cuiva și îi spui să nu mai stea cu fereastra deschisă, că te deranjează și îți încalcă drepturile. Asta e nesimțirea. Întrebare: de ce nu vin fumătorii în localuri de nefumători și fac scandal că îi deranjează că nu se fumează acolo și cer să se fumeze acolo, că ei acolo vor și nu în altă parte – cum faci tu, în sens invers, aici? Poate pentru că nu sunt la fel de spălați la creier cu moda modernă a dictaturilor subiective, tocmai pentru că pot să privească lucrurile dincolo de isterii, fie ele și de sănătate personală. Te deranjează, n-ai ce căuata acolo. E atât de simplu. A, îți place acolo… Merci. Hai să plece ei, că nu vreau să plec eu!… Și încercăm să transformăm asta în discuție „obiectivă”… Aroganță, necinste și lipsă de bun simț.

    Liked by 1 person

    • Dar dincolo de principialitatea absolut contestabilă a articolului tău, poate că ar trebui să te adresezi ceainăriei. Se pot face sisteme de ventilație și nu costă atât de mult. Iar încălcarea drepturilor și libertăților (care se presupune că sunt fundamentale) sunt doar ultima modă a isteriilor dirijate sau făcute posibile de decizii ce țin, de fapt de profit. Numai la americani interzici cuiva să fumeze în propria casă pentru că administratorul nu vrea să repare izolația apartamentului… E noaptea minții. Orice patron are dreptul, până la urmă, să decidă. Își instalează ventilație sau nu, în funcție de clienții pe care îi dorește. Și în funcție de asta, te duci sau nu te duci. Dar presiunile de genul ăsta, ca să cedeze la dreptul isteriei (al forței deghizat) nu mi se par deloc cinstite și nici de bun simț, așa cum spuneam.

      Liked by 1 person

      • Trygvasson, iti atrag atentia ca orice mesaj al meu tine seama de toti cei implicati. Respect oricui dreptul de a fuma sau bea sau a se droga si sunt perfect constient ca multi cetateni ai urbei in secolul nostru au propriul drog, indiferent cum se numeste el. Totusi fumatul e unul special fiindca prin natura lui ii afecteaza pe cei din jur, nefumatori sau fumatori deopotriva. Nu cred ca se poate compara cu a-i interzice cuiva sa manance zahar fiindca poti sta langa mine inghitind tone de zahar, pe mine nu ma afecteaza absolut deloc. In schimb fumul, da. Este putin imatur sa ma numesti in toate felurile doar fiindca nu esti de acord cu argumentatia mea. A ta insa mi se pare ca discrimineaza, fiindca nu poti sa imi spui “daca nu iti place ca se fumeaza, nu te duce acolo.” Aroganta ? Mai degraba un strigat al unui om care vrea si el sa se simta bine fiindca si el plateste la fel ca ceilalti. Nu ai cum sa imi limitezi dreptul de a merge intr-un loc doar fiindca oamenii care se duc acolo practica un obicei care este toxic si care pe mine ma deranjeaza. Este un loc public, deci destinat tuturor, chiar daca este condus de un patron. El se supune legilor statului roman. Care legi sper ca vor renunta foarte curand la a lasa Romania in coada secolelor. Nu e o treaba de gust, ca atunci cand alegi sau nu sa te duci intr-un local unde se canta rock. Este o treaba care de a face cu sanatatea tuturor. Tu, ca fumator (presupun), ai dreptul sa intri in oricare loc pentru nefumatori atata vreme cat nu fumezi. Cat priveste costurile adiacente, aici argumentatia ta mi se pare de-a dreptul naiva. Cum poti compara costurile de care vorbesti cu cele ale consecintelor fumatului ? Nu doar tigari, dar si medicamente, asigurari, spitalizari etc. Nici macar nu imi vine sa cred ca mai avem discutii legate de asta in zilele noastre. Un obicei nociv pe care il poti practica oricand si oriunde, e dreptul tau, cu conditia sa nu ii afecteze pe altii. Atat.

        Like

  6. Cred ca vorbele mele au fost înțelese cu un sens diferit. Daca ies cu nefumători este firesc sa le respect alegerile si asta înseamnă ca imi asum. Încercam sa punctez ca lipsa de educație nu este doar de o parte sau de cealaltă si ca, in procesul educațional ar trebui sa se implice deopotrivă oamenii, mediul privat de afaceri si statul.
    Si, in gluma, desigur, dar pornind de la un adevăr -spune-i tu unui om care suferă de afecțiuni biliare ca mirosul de pop corn ii face bine. 🙂

    Liked by 1 person

  7. bv marius.punctual si la obiect.sa stii ca ne-am intalnit ocazional cand faceai jogging in parcul din lacul tei.cred ca era perioda cand tocmai te lasasei de fumat.am fost rubgy-ist dar n-am lasat tigara niciodata pana acum 2 ani cand am reusit cu allen carr si cartea lui motivationala.te inteleg perfect si-ti dau dreptate mai ales in privinta frazei”fiindca dumneavoastra, fumatorii, sunteti cei care practicati obiceiul nesanatos si neplacut si nu cei care NU fumeaza langa voi. Adica pe mine ma afecteaza ce faci tu, nu pe tine ceea ce nu fac eu”.Respect!O seara buna!

    Liked by 1 person

  8. În condiţiile actuale, un “pub” care interzice fumatul va ajunge să se închidă foarte rapid, pentru că cei care fumează (26% din români, conform statisticii) vor deturna inevitabil grupul către un local “afumat”.

    Singura soluţie de a avea o seară civilizată în oraş e interzicerea totală, prin lege, a fumatului în spaţii închise. S-a implementat deja în unele ţări “civilizate”, cu efecte benefice inclusiv asupra celor care fumează.

    Suntem acum de acord că e barbar să-ţi intoxici colegii de serviciu, de călătorie, de facultate. Atunci de ce e încă acceptabil să-ţi intoxici prietenii?

    Liked by 1 person

    • wanted to get a free poem. Noy#8b&od217;s ever told me that before. I was touched. Another demander wrote a blog post about us, and mentioned that we were what she “was looking forward to for the past day.” And

      Like

  9. Sunt fumator de mai bine de 18 ani si tin sa precizez ca lucrez la o cafenea de NE-FUMATORI si apreciez atitudinea sefilor k nu permit fumatul in incinta cafenelei. Chiar daca sunt fumator asta nu inseamna ca nu trebuie sa apreciem localurile de ne-fumatori. Ba din contra at trebui sa apreciem proprietari de astfel de localuri caci fara eu nu am mai avea unde sa mergem sa bem o cafea, …. sau orice altceva dada avem in copil cu noi. Asa zisi FUMATORI inraiti daca vreti sa mergeti sa mancati sau sa beti o cafea si sunteti cu copii dupa voi ce faceti??? Ii duceti unde puteti sa fumati “VOI???” Sau va ganditi la sanatatea lor????

    Liked by 1 person

  10. Pfff, daca esti nefumător si mergi intr-un loc special amenajat unde se fumează iti asumi riscul de a sta in fum . Este ca si cum fumătorul ar intra intr-un local unde nu se fumează si ar trebui sa iasă toți afara ca el vrea sa fumeze .fiecare își alege cum sa trăiască .
    Cred ca extremele nu sunt bune in nici o situație .

    Like

    • Corect Bogdan. Daca eu as cere tuturor sa nu mai poarte haine negre doar fiindca mie nu imi place, as fi ridicol. Insa fumatul e o treaba unica prin faptul ca fumul se raspandeste si afecteaza si sanatatea altor persoanesi care au ales sa nu fumeze. Poti fuma oricat la tine acasa sau intr-un loc public deschis daca nu e parc loc de joaca etc. Dar nu intr-un loc public inchis unde si cei care nu fumeaza au dreptul sa se simta bine si sa nu isi puna in pericol sanatatea. A fuma nu este egal cu a nu fuma. Cum am scris si in text, un fumator isi satisface placerea (!) de a fuma intr-un loc public nu doar cu sacrificarea sanatatii lui, ci si a celorlalti. In timp ce a nu putea fuma nu ii cauzeaza fumatorului decat o neplacere, a putea fuma intr-un loc public inseamna sa intoxice si persoane care au ales sa nu fumeze. Sesizezi diferenta ?

      Like

    • Iti asumi, pentru ca-s labari prietenii fumatori si nu vor sa vina intr-un local de nefumatori, din care de altfel nici nu prea exista… si nefumatorii, desi-s superiori numeric, is mai blegi, deocamdata, si accepta docili starea de fapt de acum 50 de ani. Insa incet-incet evoluam si noi ca societate, si o sa putem sa respiram normal si in localuri… in cativa ani. E inevitabil si normal… http://stirileprotv.ro/stiri/stirileprotv-special/mancare-fumat-infografic.html

      Like

    • Many thanks for being the instructor on this theme. I enjoyed the article a lot and most of all enjoyed how you really handled the aspect I thought to be coaitoversrnl. You’re always incredibly kind to readers really like me and assist me to in my lifestyle. Thank you.

      Like

  11. Diferența la care te gândești este relativa , repet extremele nu sunt bune , daca este local in care se fumează si legislația permite acest lucru iti asumi cand mergi in acel local . Maine, poimâine , vegetarienii sau cei care militează pentru protecția animalelor, vor cere ca in restaurantele in care merg ei sa nu se mănânce friptura . De ce ? Le afectează sănătatea psihică , este tot sanatate nu ?
    Concluzie . Trebuie respectata legislația in vigoare, daca este pub, restaurant sau ceainarie unde se fumează si legea permite , tu ca nefumător iti asumi riscul de a sta in fum.
    Lumea , muntele, marea, delta sau orice este pe terra nu aparține nici fumătorilor, nici nefumatorilor , nici betivilor, nici celor care se drogheaza, nici vegetarienilor . Aparține tuturor si intre oameni trebuie sa existe respect .

    Like

    • Sigur, de asta noi va rugam sa ne respectati dreptul de a sta in acelasi spatiu public cu voi fara sa ne imbolnavim. Iar comparatia cu vegetarianismul nu e cea mai fericita fiindca daca exista nenumarati specialisti in nutritie care nu recomanda renuntarea la carne, nu ai sa gasesti nici un medic care sa te sfatuiasca sa te apuci de fumat sau sa continui sa fumezi. Ceea ce numesti tu extremism, tarile la a caror stare aspiram si noi considera normalitate. Adica a oferi si celui de langa tine aer curat.

      Like

  12. “Bine, dar de ce sa fim noi cei care trebuie sa renuntam sa fumam si nu sa va duceti voi la carciumi unde nu se fumeaza ?”
    Lipsesc niște virgule și cred că un “nu” e pus în plus la această frază…
    In rest…e ok.

    Like

  13. In primul rând ar trebui sa-ti asumi o identitate . In al doilea rând o să-ți dau alt exemplu . Ai mașina ? Daca da , ce spui daca cineva sau eu, ti as interzie sa mergi cu mașina in locuri publice pentru ca poluează si imi afectează sănătatea. Aa ? Ce spui ? cercetările arată ca poluarea produsă de autoturisme afectează sănătatea. Sau propun ca in orașul in care locuiesc sa fie interzis sa se folosească autoturismele in locuri publice pentru ca de fapt toate mașinile poluează si afectează sănătatea tuturor. Propun sa mergi cu mașina doar in pustietate in pădure sau la
    Munte , ba nu am greșit nici la munte si nici in pădure nu ai voie sa mergi cu mașina ca afecteze sănătatea ursului, lupilor si altor vietăți prin poluarea produsă . Mai propun sa fie desființate toate fabricile din lume care poluează pentru ca sa demonstrat ca poluarea afectează sănătatea . Si mai propun ca la Mc donalds sa nu se mai comercializeze decât fructe bio .
    Daca nu doresti sa inhalezi fum de Țigară nu te duci in locul unde legislația permite fumatul Fratilor .

    Like

    • 1. Eu eram anonymous am scris de pe telefon si acolo nu am facut setarile necesare. 2. Daca iti spui Bogdan nu inseamna ca iti asumi o identitate. 3. Sa admitem ca ce spui tu e corect. De zeci de ani se fac eforturi pentru ca masinile sa polueze mai putin. Euro 1,2,3,4 etc. Iti spun ceva ? 4. Masina este de multe ori o NECESITATE . Fumatul e un obicei, viciu sau ce vrei tu dar nu e o necesitate. Si in mod clar e daunator atat celor care il practica cat si celor de langa ei in timp ce primii il practica 5. Nimeni nu ma obliga sa mananc la Mac, dar tu ma obligi sa iti inghit fumul daca mergem in acelasi pub. Pub in care nu imi poti limita dreptul de a merge pe motive ca tu fumezi ca sa te simti bine si atat. 6. Iar asta cu “daca tot e poluare hai sa si fumam”pune capac la tot. Adica in loc sa limitam pagubele asupra sanatatii noastre noi le augmentam ? Nu inteleg acest fel de gandire gen “unde merge mia merge si suta”. Dupa mine e impotriva logicii … dar poate gresesc.
      Pe bune, si eu imi gaseam multe scuze pentru fumat pe vremea cand fumam dar parca nu eram atat de “creativ”.

      Like

      • Adica cum ? Daca masina este pentru tine o necesitate, dar de ce sa-mi afecteze mie sanatatea ca nu poti merge pe jos ? la fel spune si fumatorul ca pentru el tigara este o necesitate . Mai mult el fumeaza in pub, restaurant sau bar unde nu esti obligat sa intrii dar pe unde merg masinile suntem obligati sa mergem.
        “Iar asta cu “daca tot e poluare hai sa si fumam”” nu am spus asta, in schimb asteptam ca argumentul meu cu masina sa-l accepti, dar de, fumatorul nu accepta ce spui tu si invers, se intampla in orice domeniu, persoana supraponderala spune ca e bine sa mananci mult ca bunicul lui a trait 98 ani si a fost supraponderal, exemplele pot continua . Pentru echilibru Iti propun sa faci un articol, ceva de genul ” Scrisoare catre soferi ” unde sa le solicitam soferilor sa nu mai foloseasca masinile ca poluarea ne afecteaza sanatatea si de ce am fi obligati sa suportam poluarea .

        P.S. Sunt sofer si am masina 🙂
        Toate cele bune

        Liked by 1 person

  14. Fumatul ar trebui restrans doar la spatii special amenajate, punct. Eu merg dimineata spre munca, si in fata mea, pe aceeasi directie circula multe persoane care fumeaza, si lasa o dara de fum de 50 m in urma fiecaruia dintre ei, fara niciun fel de exagerare… Motivul pentru care am inceput sa merg pe jos spre munca, a fost tocmai acela de a savura aerul placut al diminetii, a scapa de stres… etc. Cine s-a apucat de fumat, s-a apucat din motive sociale, mai bine spus din figuri si fite, si cand astea au trecut(daca au trecut), nu s-au mai lasat pentru ca deja au fost inrobiti de fumat. Cei care s-au lasat, bravo lor, sunt caractere adevarate, puternice. Cu fumatorii oricum nu prea poti purta o discutie legata de fumat… e ca atunci cand spui unora ca sunt beti, si ar trebui sa se culce Devin agresivi, neaga ca sunt beti… Fumatorii au mintea viciata, au o alta realitate. Pentru ei atmosfera terestra e compusa 99% fum de tigara, 0,5% dioxid de carbon si 0,5% gaze rare(oxigen adica ptr ei).

    Like

  15. Eu am intalnit nefumatori care si-au exprimat agresivitatea atat verbal cat si fizic fata de fumatori.Se intampla intr-un loc special amenajat pentru fumat intr-un hotel. Cel care fuma in locul special amenajat a fost agresat fizic de un nefumator care i-a reprosat ca fumul intra in camera lui pe jos pe la usa .
    Este normal asa ceva ? Agresivitatea in gandire va devenii agresivitate in fapte.Mai degraba cred ca cel care gandeste extrem are o minte viciata.

    Like

  16. Am fumat un an si ceva, aproape de doi, cind am terminat liceul (am 44 acum), cred ca nu ma incadrez in categoria fumatorilor. Dar, sincer, fumul ma deranjeaza peste tot, pe strada (fumeaza toti, scutura tigarile, le arunca pe jos, iti sufla fumul in nas de parca ai fi obligat sa-l inhalezi si sa-l respecti pe fumator, “esti un prost ca tu nu fumezi, ce te uiti asa?!”), in birou si pe holuri (am un sef care nu se poate lasa, fumeaza tigari cu arome ciudate – visine, cirese – , deseori nici macar nu mai intreaba daca are voie sa isi aprinde o tigara, doar o pune in gura si-i da foc), in spatii comerciale sau publice (in statia de autobuz, la gara, la metrou), la sala unde alerg (o ciudatenie – intr-o zi pe pista de alergare era un ciudat care dadea ture, iar intr-un colt era o mamica care-l astepta cu tigara in gura. Pe pista mai erau alergatori, oameni care in interiorul ei se mai antrenau, i-au atras atentia, iar scandalul a incetup imediat)… Cred ca exista o directiva UE care interzice fumatul in public, spun “cred” pentru ca sincer chiar nu mi-am batut capul cu asa ceva pina acum cu adevarat, dar se vede treaba ca chiar ar trebui sa o tiparesc si sa le dau cu ea in cap….

    Like

  17. Bine punctat Ovidiu .
    Este vorba de LEGEA Nr. 349 din 6 iunie 2002
    pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun .
    Sa intelegem odata pentru totdeauna .Eu zic asa : In definitiv trebuie respectata legea.

    MRVINTILA spune – “Bine, dar de ce sa fim noi cei care trebuie sa renuntam sa fumam si nu sa va duceti voi la carciumi unde nu se fumeaza ? Am auzit intrebarea asta deseori. Raspunsul mi se pare simplu, usor, banal, o bagatela, mizilic, flintic: fiindca dumneavoastra, fumatorii, sunteti cei care practicati obiceiul nesanatos si neplacut si nu cei care NU fumeaza langa voi. Adica pe mine ma afecteaza ce faci tu, nu pe tine ceea ce nu fac eu. Mi se pare cumva atat de in logica lucrurilor incat nici macar nu trebuie explicat”

    Legea spune – “se permite fumatul in Baruri, restaurantele, discotecile şi alte spaţii publice cu destinaţie
    similară vor delimita şi vor asigura ventilaţia spaţiilor destinate fumătorilor, astfel
    încât aerul poluat să nu pătrundă în spaţiul pentru nefumători”

    Deci MRVINTILA raspunsul este asa cum spui, simplu, banal, mizilic: ai mers intr-un pub, restaurant, ceainarie, sau spatiu public unde fumatul era permis de LEGE si ai vrea ca toti fumatorii sa plece de acolo ca te deranjeaza fumul.NU AI DREPTATE. Poti merge unde nu se fumeaza .

    P.S. Poate un amanunt important – Sunt nefumator dar as vrea sa raman echilibrat in viata

    Like

    • Daca ne ghidam dupa legi doar atunci cand sunt in avantajul nostru, nu inseamna ca si ai dreptate. Multe legi la noi nu sunt gandite in favoarea omului de rand. De altfel cand e vreo alta problema cu banca (vezi crestere franc elvetian) sau alte reglementari, ne plangem de legile respective. Vrem schimbari. Noi tre sa gandim si sa facem un bine pentru noi insine, nu niste legi date cine stie cum.
      Mai multe nici nu zic. Destule a scris mrvintila, si cred ca e “cel mai” obiectiv dintre cei care au scris comentarii aici. Va scrie o aproape fost-fumatoare. 🙂

      Like

  18. Nu vreau sa intru in polemica legilor, ar fi prea mult. Eu am punctat doar ideea ca scoti in evidenta respectarea legii, fiind in favoarea fumatorilor in acest caz. Si cu siguranta, daca fumatul va fi interzis in spatiile publice, localurile vor fi tot frecventate, pentru ca oamenii se vor obisnui si cu aceasta schimbare. Orice invat are si dezvat .. asa cum si in alte tari unde fumatul e interzis in localuri, si totusi acestea sunt pline, probabil asa va fi si la noi. Nu e o tragedie.

    Like

  19. Cristina , eu sunt nefumător si nu caut Polemica , doar vreau sa scot in evidentă ca trebuie sa ne respectam intre noi cu bune si rele . In viata sa nu spui ” niciodată ” niciodată . Cred ca Civilizația înseamnă respect fata de aproapele tau, mai simplu spus sa nu-ti deranjezi aproapele . Sa strângi rahatul câinelui cand ieși cu el la plimbare , sa l ti in lesa, sa nu fumezi in locuri in care legislația interzice, etc . Am dorit sa scot in evidentă un singur aspect din articolul postat de mrvintila care nu mi se pare normal:
    Fumătorul sa părăsească pub-ul, restaurantul, cârciuma unde se fumează legal cand in locatie intra un nefumător .
    Fumătorul nu trebuie sa plece din locul unde se fumează legal .

    Like

    • Legile trebuie respectate asa cum sunt ele acum, dar pot fi schimbate pentru imbunatatirea calitatii vietii. Gandeste-te ca la 1500 era legal sa ucizi un om daca il provocai la duel.
      Civilizația înseamnă respect fata de aproapele tau si cred ca respect inseamna sa nu-l obligi pe aproapele tau sa-ti inhaleze fumul de tigare.
      Cand ai nevoie la toaleta, te duci la toaleta, cand vrei sa fumezi, iesi afara. De ce este asa greu?
      Fumatul este o dependenta, nu este un drept.

      Like

  20. Salut! Aceasta lege nu trebe pt ca in Parlament avem doar viciosi. Dar se poate aproba o masura de bun simt – Cum cei sub 18 ani nu pot cumpara tigari, la fel sa le fie interzis accesul – cu amenda pt cei care le permit, in spatiile unde fumatul este permis. Asa se va regla automat, fara alte masuri.

    Si mai este si partea, cine verifica? Ca trebuie o prevedere de cum se masoara calitatea aerului, cine si cand? Adica cine verifica la 2.00 AM in club daca se fumeaza?

    Like

  21. Ar ajuta oamenii sa se lase de fumat. 🙂 eu daca incerc sa ma las de fumat evit orice bar.. club… etc pentru ca practic as iesi ca sa fumez 😦 si e foarte frustrant sa incerci sa te lasi dar sa fii inconjurat de fum. Acum sunt gravida si nu fumez insa nu am nicio placere sa ies la un suc… pt ca… vreau sa fumez. 😦 daca nu s ar fuma insa 😀 …. m as simti in largul meu.

    Like

  22. In spatiile cu adevarat publice, in care absolut toti suntem OBLIGATI sa mergem la un moment dat-spitale, institutii, birouri, inclusiv MALL-ri,etc, nu se fumeaza de ani buni. Localurile de toate genurile-cafenele, restaurante, cluburi, etc, nu au de ce sa aiba acelasi regim.Exista localuri speciale, si spatii speciale unde nu se fumeaza, deci fiecare poate alege unde merge.Din ceea ce vad eu, acele spatii sunt mereu goale, asa incat ma indoiesc ca nefumatorii sunt atat de multi cat spuneti voi…sau poate sunt, dar nu frecventeaza astfel de spatii…

    Pe mine de exemplu ma afecteaza fizic si psihic prezenta oamenilor care au baut mai mult decat trebuie.Si mi as dori foarte tare sa se interzica total consumul de bauturi alcoolice in spatiile publice, si libera circulatie a betivanilor pe strada.Se poate?

    Like

    • “Exista localuri speciale, si spatii speciale unde nu se fumeaza, deci fiecare poate alege unde merge”
      Te rog sa imi spui si mie unde sunt acele spatii. In Bucuresti cele mai bune restaurante nu au spatii de nefumatori, iar cele care au, sunt doar o gluma proasta. Te aseaza la doi metri de masa in care se fumeaza despartit de o arcada si iti spun ca esti la nefumatori.
      De exemplu, in cele mai bune doua restaurante pentru steak din Bucuresti se fumeaza.
      Ce alegere am eu daca vreau sa mananc cel mai bun steak din Bucuresti: sa fumez obligat sau sa nu ma duc deloc. Ca si cum ar concerta artistul tau preferat, dar toti participantii la concert ar fi obligati sa se drogheze. Asta nu e o alegere.
      Spatiile pentru nefumatori sunt mereu goale pentru ca fumatorii din grupuri intotdeauna insista sa se aleaga spatiile unde se fumeaza, iar nefumatorii, dintr-o rusine prost inteleasa, accepta.
      Cat pentru “libera circulatie a betivanilor pe strada”: exista legi pentru incalcarea ordinii si linistii publice. Daca te-a afectat suna la politie si il amendeaza.

      Liked by 1 person

    • Spatiu public este prin definitie un spatiu a carui existenta este conditionata de prezenta cat mai multor persoane, cat mai des, in acel spatiu. Un restaurant, o cafenea, etc. fara clienti se inchide, ea nu poate exista. Ele fac profit din prezenta cat mai multor persoane in acel loc. De aceea aceste spatii sunt supuse unei legislatii din domeniul alimentatiei si sanatatii publice, chiar daca ele sunt private. Daca intr-un asemenea spatiu se fumeaza, eu pot fie sa nu merg acolo, ceea ce imi ingradeste libertatea de miscare, fie sa ma duc si sa imi pun in pericol sanatatea, ceea ce imi ingradeste dreptul la sanatate garantat de Constitutie la art.34. Nu am a treia varianta. Daca tu vrei sa fumezi intr-un spatiu inchis, vrei sa o faci exclusiv in numele confortului personal. Si atunci avem confort contra sanatate/ingradirea dreptului meu de a fi intr-un loc. E corect asa ? Ai fuma in aceeasi camera cu copilul tau ? Probabil ca nu. Atunci de ce vrei sa fumezi in acelasi spatiu inchis cu niste straini ? Ei au mai putin dreptul la sanatate decat copilul tau ?

      Like

  23. Pingback: Romania respira. O lege pentru normalitate

  24. Am citit articolul de câteva ori și nu pot încă sa pun degetul pe tot ce ma deranjează în enunțurile tale. Sunt o fumătoare și o ex-fumătoare – am trecut de la a nu suporta fumul la a descoperi ca dacă fumam și eu puteam sa-l suport mai ușor – adică sa nu mai fac alergie. Am fumat foarte putin în studenție și apoi din ce în ce mai mult după ce am început sa lucrez, am ajuns la un moment dat la un pachet pe zi și apoi m-am lăsat și m-am apucat de câteva ori. Recunosc faptul ca înainte să mă las prima dată de fumat nu eram aproape deloc conștientă de disconfortul pe care eu îl provocam celorlalți. După acest moment am înțeles mult mai bine de ce trebuie sa fie spatii speciale pentru fumători. Dar de aici și pana la a interzice fumatul în toate spatiile publice mi se pare ca este o mare diferență. Te rog sa te gândești la aceasta situație din postura unui militant pentru diverse drepturi ale omului. Eu ma simt discriminata acum pentru ca sunt fumătoare. Nu fac parte din acea categorie de fumători care sunt mândri de viciul lor și ar vrea sa poate fuma oriunde și oricând. Mi se pare însă ca se exagerează acum. Si iți spun sincer ca prefer sa socializez mai puțin decât sa ma duc în oraș cu prietenii și sa nu am unde sa ma duc sa fumez o țigară sau când ies afara sa ma ploua/ningă/bată vântul sau sa se uite toți la mine ca la un dinozaur. Atunci când stârnești o mișcare împotriva unor oameni poate ar fi frumos sa te gândești și la ce ți-am spus eu. Ca nu suntem nici teroriști, nici naziști, suntem semeni de-ai tai, poate doar diferiți.

    Like

  25. Salutare,

    Nu inteleg toata tevatura de aici. Domnul spune clar ca face activism personalizat. Parerea exprimata aici e a lui, personala. Nu are legatura cu parerea majoritatii clientilor din baruri, cafenele, ceainarii si cluburi. Doleantele lui sunt de asemenea personale, si nu menite sa serveasca un interes general.

    Si eu imi doresc o ca autovehiculele sa circule doar de Luni pana Vineri, Transfagarasan fara gratare sau TV fara emisiuni de tip reality-show. Din pacate sunt in minoritate la toate acestea si imi ramane doar sa imi exprim o parere personala (daca aleg sa o fac).

    Nu e vina fumatorilor, a gratargiilor sau a moderatorilor de la TV. Cat timp legislatia nu interzice astfel de obiceuri (denumite pretios nevoi), iar majoritatea le prefera, discutiile emotionante despre “cum as vrea eu sa fie” sunt inutile.

    O zi buna!

    Like

  26. while the sites we link to below are completely unrelated to ours, we think they are worth a read, so have a loo]..[.k…[…]just below, are some totally unrelated sites to ours, however, they are definitely worth checking out

    Like

  27. Ja du äger din sandlÃ¥da den har du alltid med dig ja tror den sitter fastklistrad där bak hos dig. JasÃ¥ sover sÃ¥na som du, nya kunskaper varje dag. Nej ja bettar inte pÃ¥ det viset, dessutom skulle dina tips ruinera mig dÃ¥ risken att betta pÃ¥ dina black fighters innebär att ja fÃ¥r se dom bli golvade igen o igen o igen…

    Like

Leave a comment