ORTODOXIA, SPAGA SI NATALITATEA

Recent i-am impartasit inca unui amic, lui Maxi, din pacate la schimb cu experienta lui similara, teribila intamplare pe care am trait-o cu un popa la inmormantarea lui tata, acum doi ani si ceva. Fiind popa de parohie, s-a simtit obligat sa vina la inmormantare si sa tina slujba cu toate ca nu numai ca nu il chemasem, dar evitasem cat putusem sa afle ceva tocmai fiindca tata nu il suporta, unul din motive fiind acela ca era cunoscut drept un mare spagar.
Pe scurt, la tata urma sa slujeasca preotul de la cimitir cu care tata avusese o relatie interpersonala normala. Doar ca din surse obscure popa ala nasol a aflat de moartea tatei si s-a prezentat la slujba “din oficiu”, sperand, banuiesc, la o spaga babana si la notorietate, avand in vedere ca familia mea e destul de cunoscuta in Brasov in primul rand datorita faptului ca ai mei au fost zeci de ani dascali in diverse scoli si licee.
Vine popa nasolu’ oribilu’ burial-crasheru’ si ne cere necrologul pe care il scriseseram cu cea mai mare atentie in noaptea dinainte, avand grija sa fie scurt, decent si nu prea lacramos. L-am dat, ce era sa facem ? Doar nu era sa il dam afara pe ala de la inmormantare … A inceput sa vorbeasca pe nas si timp de 20 de minute, fara sa arunce mai mult de o privire pe necrolog, desi il avea in mana, a improvizat o telenovela cu iz de manea, in timp ce frate-meu si cu mine ne tineam pe rand unul pe celalalt sa nu ii sarim in gat.
Pe tot parcursul acelui spectacol scarbos, chintensenta prostului gust popesc, care nu are nimic de a face nici cu ortodoxia, nici cu traditia, popa nu a incetat sa il numeasca pe tata, pe profesorul Vintila, “nea Bebe”(!), de parca ar fi avut ca scop sa ne scoata din minti mai abitir, daca s-ar fi putut. La final ii arunca lui varu-meu, care se ocupa de ungere “vedeti ca nu s-a platit slujba…” Noroc ca varu’ primise de la noi instructiuni specifice sa nu ii dea nesimtitului nici un chior. Dupa cateva zile am auzit de la preotul de la cimitir ca popa nasolu’ il amenintase cu o reclamatie la mitropolie fiindca a fost “sarit” de la inmormantarea unui enorias din parohia lui. Ca si cand asupra astora avea drept, daca nu de viata, (tata fugea de acasa zilnic inainte de Boboteaza sa nu cumva sa fie gasit), macar de dupa moarte, daca tot nu mai poate enoriasul sa protesteze. Drept care l-am sunat pe nesimtit si i-am spus textual ca noi am decis sa nu il anuntam fiindca tata nu si-a dorit sa vina sa slujeasca el la inmormantarea lui, pentru ca nu il suporta. I-am mai spus ca faptul ca a venit sa tina slujba si ca a tinut-o in felul ala manelistic, a fost cea mai mare jignire pe care am primit-o vreodata, tata, frate-meu si cu mine. Mi-a inchis. L-am sunat din nou sa ii mai zic. Nu mi-a raspuns. Acum doua saptamani pe popa nasolu’ l-a lovit un AVC. A mai dus-o o zi. Avea 59 de ani. Iar eu nu stiu ce sa simt, caci ce le-am spus celor apropiati ca simt nu a fost primit in acord… In afara de frate-miu, care a spus ceva ce semana cu ce am si eu in suflet.
Ma intreb cati dintre cei care se fac preoti mai pornesc pe lungul drum catre Dumnezeu cu ganduri ortodoxe, si cati cu gandul la spaga, intr-o tara in care jumate dintre locuitori pupa moaste pe bani, care are 18000 de biserici si doar 5000 de scoli, iar ideea de secularizare e tot mai departe, treaba care ne intoarce inainte de unirea principatelor. Nu-i vorba, ca nu suntem singurii. Daca acum 100 de ani jumate din cetatenii lumii se declarau ca apartinand uneia din cele patru mari religii, crestinismul, islamul, hinduismul si budismul, acum doua treimi dintre ei sustin ca sunt parte a uneia din ele.
Aseara un alt prieten imi povesteste ca bunicul lui, ortodox dedicat si epitrop cinstit (pe bune) in parohia unuia din cei mai mari spagari din popimea brasoveana, i-a dat lui si sotiei lui urmatorul sfat: daca nu ati facut copii pana acum, nu mai faceti, ca ii dati pe mana antihristului.

8 thoughts on “ORTODOXIA, SPAGA SI NATALITATEA

  1. Coane, la fel ca elevul tembel (ăla cu craștavetele) din clasa lui Marius Chicoș Rostogan, ai ajuns la cele 18000 de biserici cărora le corespund doar 5000 de școli. În afară de ce au imprimat stăpânii în creierașele voastre netede, chiar nu mai puteți recita nimic? Vezi că mai sunt ceva cimilituri în repertoriu: sutele de milioane de euroi pentru Catedrală, merțanețe popilor, afacerile patriarhului, etc.

    Like

    • Daca tot ti-ai pierdut vremea sa postezi un comment, fa-o inteligent sau macar sensibil. Ca sa nu isi piarda si altii vremea citind. Asta o data … si doi, nu stiu daca ai observat dar eu relatez aici o intamplare extrem de personala care m-a afectat mult. In plus, nu fac consideratii generale care sa ii deranjeze pe credinciosii ortodocsi. Ai putea, macar acum, sa mai rogi pe cineva sa iti citeasca din nou textul.

      Like

      • Tot respectul și pentru întâmplarea ta personală. Se poate observa chiar și din avion că nu ea, întâmplarea, a constituit obiectul postării mele, ci “derapajul” tău (controlat ?…) spre clișee stupide cu care e atacată BOR. Atât și nimic mai mult.

        Like

  2. It is not as uncommon as you might think in NYC. Lots of immigrant families do it. In my early years in NYC, my family shared a kitchen and bathroom with several other families. But it did enable them to save money towards an emergency fund and a dowmnaynept for their first apartment.

    Like

  3. The non-apology (it’s not an apology, at all) is really just him trying to mansplain why his comic is “still true” Hopefully a few people out there will learn from this situation, instead of rushing to the Oatmeal’s defense. I can already see quite a few “It’s just a joke” and “Lighten up” (and worse) types of comments :c

    Like

Leave a comment