DESCIVILIZAREA

(* CIVILIZÁȚIE – p. ext. – nivel înalt de dezvoltare a unei societăți)

In vechiul, frumosul si educatul oras Brasov cea mai noua problema sunt pietonii loviti pe trecere.

Tot acolo unul dintre candidatii la functia de primar lipeste afise cu ocazia zilei de 8 martie. Cu urari pentru femei, dar si pentru barbati – reprezentati de culoarea albastra si de pahare de sampanie si halbe ciocnindu-se. Sa nu discriminam …

IMG_1953

Ultima data cand am reclamat la receptia unui supermarket un sofer care a parcat pe locul unei persoane cu dizabilitati, in urma anuntului la difuzoare nu s-a prezentat nimeni la masina.

Legea impotriva fumatului in spatii publice inchise intra in vigoare curand. Ieri un coleg a intrebat un chelner daca se deschide terasa saptamana viitoare ca sa aiba voie sa fumeze cand in restaurant nu se va mai putea. Chelnerul a raspuns ca eh, mai vedem noi si cu legea asta … O fi vazut la televizor vreo declaratie a unui parlamentar cum ca legea nu va fi respectata. Sau va fi eludata. Sau modificata. Inca o amarata de lege.

Un sfert dintre liceeni (generatia ce urmeaza) consideră că homosexualii și lesbienele sunt ființe inferioare, 40 la suta dintre ei cred că bărbații homosexuali ori femeile lesbiene nu ar trebui să predea în școli, jumatate ar fi deranjați să aibă un coleg homosexual (!), iar o treime nu ar fi de acord să aibă 
o colegă lesbiană. In fine, aproape o treime dintre liceeni evită să vorbească cu colegi despre care se spune că ar fi lesbiene sau homosexuali.

Preotii predica impotriva drepturilor minoritatilor sexuale si isi arata muschii politici in an electoral, trimitand reprezentanti cu liste la semnat prin satele si orasele moldave ori de aiurea. Oamenii semneaza.

In scoala nu se preda nutritie, nici ecologie, nici educatie financiara, nici educatie sexuala si nici legislatie. Dar se preda ortodoxie.

La manastirea Tismana erau montate termopane albe inca din 2005 si era pusa si gresie frumoasa, bej, pe jos.

Eu ma duc pe munte si in padure ca la biserica. Un prieten care sta la Brezoi imi spune cum din muntii Coziei curg padurile la vale incarcate in camioane, de mai mult de cincisprezece ani. Le-am si vazut.

Arena Nationala, dupa ce a fost construita ca stadion destinat exclusiv fotbalului, nu are nici macar autorizatie de functionare.

DN1, cu ale sale doua benzi, una pe fiecare sens, este inca principala cale de comunicatie dintre Bucuresti si Transilvania. Dintre vestul si restul Europei. Este prost marcat si neintretinut. Azi noapte am trecut pe langa cadavrul unui caine pe care il stiu acolo de doua saptamani. DN1 este si principalul drum turistic din tara noastra, el leaga aeroportul international H.Coanda de castelul lui Dracula.

IMG_1899.jpg

Unul dintre intelectualii cu notorietate, H.Patapievici, nu intelege nici ce este, nici de ce e necesara azi corectitudinea politica. Textul lui care sustine inutilitatea demersului e plin de prejudecati si idei la fel de actuale ca gestul unui skinhead de a maimutari un negru. Este preluat de dreptacii care abuzeaza tricolorul pe blogurile lor.

Unii artisti hip hop damboviteni sustin majoritatea alba si ortodoxa in texte sovine si homofobe. Cine isi mai aminteste ca rap-ul a plecat din cartierele americane sarace locuite de minoritatea neagra, ca forma de protest fata de sistem ? Daca e sa ne luam dupa mesajele lor, in America acei rapper-i romani ar fi probabil republicani, baptisti, eventual sustinatori ai Ku-Klux-Klan-ului. La fel si Patapievici.

Dar pana la urma, ce daca toate astea … Si ce daca e plina tara de masini cu numere de Bulgaria, cu folii negre la geamuri si cu clima bizonica, ce daca socializarea se face la chiosc si la casa de pariuri, ce daca atat de putini vad ironia in unitatea de opinie formata din BOR, rapperi semnatari ai listei bisericii, Puric si Patapievici ?

Ce daca ne descivilizam pe zi ce trece ?

Daca nu ortodoxia, atunci sigur dacii liberi ne va mantui. Pardon, mantuii.

2 thoughts on “DESCIVILIZAREA

Leave a comment