De ce e mai rau cu rusii decat cu americanii si cu americanii mai rau decat cu rusii

Deunazi am avut o disputa amicala in care interlocutorul meu imi atragea atentia asupra raului pe care ni l-au facut rusii in istorie si inca ni l-ar mai fi facut daca nu am fi fost in EU/NATO. La raspunsul meu ca nici cu americanii nu e mult mai bine amicul s-a ambalat si mi-a strigat:

“Baaaai, cum poti sa compari gandeste-te ca sovieticii au omorat 50 de milioane de ai lor.”

Eu: “Da, dar si americanii au exterminat 50 de milioane de indieni ( native Americans deh )

El: “Pai da dar gandeste-te ca rusii ne-au adus comunismul, care ne-a adormit constiinta”.

Eu: “Da, dar americanii inca promoveaza o societate in care constiinta maselor e adormita, altfel nici nu ar putea functiona. Noi masele muncim in somn, ne uitam la televizor in somn, ne platim taxele in somn. Ce mai, traim in somn si evident, dormim in somn. Nu participam in nici un fel la procesul de exercitare a puterii, ni se serveste iluzia ca participam odata la patru ani, dupa modelul american.” ( Bine, eu acum scriu doar ce as fi vrut sa spun, avand in vedere ca discutia era la un vin iar amicul meu nu prea ma lasa sa vorbesc ). “In plus rusii nu ne-ar fi adus comunismul daca americanii nu i-ar fi lasat, iar aici e marea lor ipocrizie …”

El: “Da, dar libertatea cuvantului …”

Eu: “Sigur, acum putem sa ne exprimam doar ca libertatea de expresie nu are consecinte intr-o societate in care majoritatea asista la jocul politic ca la un spectacol si cum spuneam nu participa. Aminteste-ti de miscarea OCCUPY. Doar cateva sute de mii de cetateni americani – maxim – au participat, din ditai natia de 330 de milioane, iar demersul lor era correct. Doar ca anii 60 au trecut, e greu sa mentii flacara aprinsa cu atata mass media functionand la foc continuu si atatea alte instrumente care iti abat atentia de la adevaratele probleme.”

Mai departe nu am ajuns dar as putea sa dau de sigura directia de continuare a discutiei. S-ar fi comparat KGB ul cu CIA, Primavara de la Praga cu alungarea lui Allende in Chile, rascumpararea lui Lehman Bros si Hank Paulson cu Gazpromul si Alexei Miller, Irakul cu Iranul, Iranul cu Cecenia si ne-am fi impiedicat definitiv dar firesc, la Afganistan.

In ceea ce ma priveste raman fan al americanului Yul Brynner ( nu va ganditi la frizura, rautaciosilor ) iar dintre locuitorii pe teritoriul maicii Rusii il simpatizez al mai tare pe Edward Snowden.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s