RAED-BABA, 40 DE HOTI SI 60 DE MORMINTE

Sa reiau. In ianuarie 2012 am iesit in strada pentru Arafat. O luna, in fiecare seara. A nins mult, au fost si geruri de minus 20 de grade. Niciodata nu am iesit mai multi de 2000, iar asta fost doar o data, maxim de doua ori. In rest, 4-500. Nu am mai facut asa ceva pentru nici o alta persoana. Din punctul meu de vedere, asta e cuantificarea respectului pe care i-l purtam doctorului Arafat.

Dupa protestele din 2012 am presupus ca isi vede de treaba, cand … a venit avionul din Apuseni, apoi sprijinul politic pentru Ponta, apoi Siutghiol, apoi Postavaru’.

Si apoi a venit focul, iar in urma lui, cautarile prin cenusa. Au inceput si scartaielile tipice sistemului si intrebarile si niste decese care dupa unii puteau fi evitate. Si se pare ca exact ca in cazul de mai jos, in care statul roman neaga saracia propriilor cetateni – http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20579034-raportor-onu-romania-neaga-amploarea-saraciei-discriminarii-34-dintre-copii-sufera-privatiuni-materiale-severe.htm – ministrul Banicioiu a negat saracia propriilor spitale bogate (supersectia de arsi de la Urgenta de 8 milioane de euro, facuta de pretenaru’ lu’ primaru’ arestatu’, inaugurata acum sapte luni, nu a functionat nici o singura zi) iar doctorul Arafat a negat eficienta mecanismului de intrajutorare eropean pe care a decis sa il activeze abia in a sasea zi de la incendiu. Nu se va sti niciodata daca si cate vieti ar fi putut fi salvate, dar nu ar fi fost minunat sa nu ne punem niciodata aceasta intrebare ? Mai cu seama daca suntem parintii unei vieti pierdute … Nici in prima zi, nici in a doua, ci abia in sasea zi.

Dar … ISU nu a cerut ajutor la timp nici de la ambulantele private care erau la maxim cinci minute de Colectiv. Din surse proprii: imediat ce au auzit prin statii despre incendiu, cei de la BGS a pus la dispozitie cinci ambulante cu medic (spre deosebire de SMURD care au paramedici, BGS are la fiecare masina echipa condusa de un medic) care erau libere si se aflau la maxim cinci minute de locul incendiului. Ele nu pot interveni din cauza ordinului 203/2010, care prevede ca doar ISU poate sa cheme ambulantele private DACA este nevoie. ISU nu a avut nevoie, se pare, preferand sa cheme o masini SMURD de pe la Chitila si sa refuze ambulantele BGS-ul. Ce mai conteaza un sfert de ora in plus sau in minus cand petrecerea nu poate incepe fara tine ?

In lumea ambulantelor se stie deja ca doctorul Arafat tine la SMURD, unicul lui copil, si ii da numai lui urgente bune-bune. Ceilalti copii sa se joace la scara lor. Privata. Unii spun ca exclusiv din invidie lumea medicala din urgente care nu apartine SMURD ii poarta sambetele (sau ma rog, joile, daca e sa ne raportam strict la religie) lui Arafat, dar … sa fie doar invidie ? Sa nu fie si o parte din tot ce au descoperit cei care au avut un pic de rabdare sa caute, cum e Tolo.ro(ntan) ? Sa nu fie si controversatele interventii din Apuseni, Siutghiol, Postavaru ? Sa nu fie si evitarea implicarii in urgente – domeniu care are de a face mai mult decat oricare cu castigarea sau pierderea luptei cu moartea – a colegilor ambulantieri de la stat si din privat ? Si asta, cu ce pret ? Sa nu fie si dubiosul sistem de obtinere de sponsorizari ? Si fundatia cu membri si presedinti onorifici de prin presa si de prin media tabloidarda ? Si sustinerea lui Ponta la prezidentiale ?

Si peste toate vine atitudinea si minciuna. Mi-ar fi placut sa il vad pe doctorul Arafat iesind la o conferinta de presa unde sa isi ceara scuze pentru lipsa de coerenta si pentru unele decizii ulterioare incendiului Colectiv, mi-ar fi placut sa vad ca isi ofera demisia de onoare si credeti-ma, as fi fost de parere ca nu trebuie sa i-o acceptam. Insa ce am vazut a fost un om arogant, care se “trage pe cur”- daca stiti expresia – si care a mintit intr-una ca sa se scoata. Si inca nu vreau sa stiu ce se va mai gasi, caci mizeriile de sub pres sunt in cazul oricarui dezastru proportionale cantitativ cu numarul mormintelor care si-au inghitit victima. Nu vreau sa uitam ce a facut Raed pentru noi, dar … a facut. Nu mai face. Asa ca pana la a trece peste derapajele din ultimii doi ani e cale lunga. In plus, un sistem bine pus la punct functioneaza si singur. Daca seful lui l-a facut sa depinda de el, atunci l-a facut prost.

Advertisement

2 thoughts on “RAED-BABA, 40 DE HOTI SI 60 DE MORMINTE

  1. Nu numai BGS-ul si-a oferit ajutorul gratuit cu ambulante private utilate corespunzator si cu personal medico-sanitar specializat in seara incendiului de la Colectiv, ci si alte ambulante private…..dar nu le spunem numele fiindca nu facem publicitate. Era un gest umanitar respins atat de Arafat cat si de Ambulanta de stat Bucuresti si nu e prima data. Pacat ca aroganta si monopolul omoara oameni! Arafat a facut multe lucruri bune……dar parca s-a pierdut undeva, pe drum!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s