5 lucruri de retinut dupa alegeri

  1. Romanii nu mai sunt pasivi. Initial in numar mic, ei au inceput sa se implice puternic in viata comunitatii in iarna lui 2012 in Piata Universitatii. (Apropo, atunci se striga deja “USL – PDL aceeasi mizerie”!) Au urmat marsurile pentru Rosia Montana iar acum traim intr-o societate deja obisnuita sa reactioneze in masa la abuzuri, jigniri, dispret etc., venite de la politicieni de felurite ranguri. In sfarsit am inteles ca treaba politicienilor nu e doar “treaba lor” ci a devenit “treaba noastra”.
  2. Romanii au devenit un popor deschis. Ei votat un sas, e drept, in mare parte ca reactie la dezastruosul comportament al politicienilor descris pe scurt mai sus. Dar ca si baietii nostri, romanii “s-au mobilizat exemplar, au dat totul pe teren” si au scos un presedinte fara carisma de tip balcanic si de alta religie decat majoritatea romanilor, ceea ce parea inacceptabil pentru un popor atat de conservator ( in sensul rau, dupa parerea mea ) ca noi.
  3. Romanii din strainatate “se intoarce”. Diaspora are un cuvant greu de spus nu numai din punct de vedere economic ( miliardele aduse in tara ) si social ( interactiunea cu vestul ) ci si politic. Demnitatea, vointa si rabdarea cetatenilor romani din strainatate au anulat pasivitatea a inca 14% din electoratul din tara, care in turul doi a iesit, a votat si a contat ca sa folosesc si eu cliseul ala.
  4. Romanii nu mai pot fi mintiti. Ca e vorba de mediul online, in care se traieste in timp real orice eveniment reflectat diferit de catre diverse surse sau de exercitiul informarii active, liderii natiei sa retina ca nu mai pot minti. Ei se afla doar la un mars distanta de noi. Iar demonstratiile de strada sunt doar expresia extrema a participarii la viata cetatii, restul vine prin munca de petitionare, sesizare etc., la usa biroului lor senatorial, deputatesc., prezidential.
  5. Mass media “oficiala” conteaza din ce in ce mai putin in deciziile politice ale majoritatii romanilor. Daca mass media nu isi va revizui rapid atitudinea aroganta de detinator al adevarului absolut, daca va ignora in continuare vocea strazii, pe care nu o aude sau o taie la montaj, se va trezi curand cu un public pasiv, sarac si in varsta, pe care oricum va trebui sa il fure de la antene.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s