Mesajul lui Ponta la lansarea candidaturii: JELITI TOTI CU MINE !

Sors salutis
et virtutis
michi nunc contraria,
est affectus
et defectus
semper in angaria.
Hac in hora
sine mora
corde pulsum tangite;
quod per sortem
sternit fortem,
mecum omnes plangite!
Aceasta e cea de a treia strofa din “O, Fortuna” primul cant din lucrarea lui Carl Orff Carmina Burana. Tradusă si adaptata la repezeala de mine ( din varianta in engleza, terminați cu prostiile !) ea zice următoarele chestii: “soarta imi e potrivnică in sănătate si in virtute / apăsător ma înrobeste / asa ca acum nu pregetati / ciupiți coardele tremurate / fiindca soarta il doboară pe cel puternic / jeliti toti cu mine !”
Sigur ca muzica da o dimensiune si mai dramatica textului, dramatismul partiturii fiind probabil si motivul pentru care piesa a fost pusă in deschiderea lansării faraonice a candidaturii lui Ponta fara ca cineva sa isi pună problema mesajului din text. Dar cine sta sa se gândească din partidul roșu daca e corect Carmina Burana sau Kremlina Bulana. Astea sunt amănunte.
Ca bonus am selectat doua chestii din discursul pontist, văzute in filmul lui Iepan, ca nu am stat sa urmăresc cuvântarea întreaga, deși pare presarata cu multe elemente de umor involuntar. Dar susținuta pe un ton mult prea țipat ca sa fie monumentala sau calda, de încredere. Deschiderea: “Buna seara stimați prieteni buna seara stimați romani.” Adică destinatarul discursului nu e poporul in sine, ci sunt doua grupuri de persoane, prietenii si … romanii. Eu dupa acest salut plecam dracu din politica undeva in Congo cu colegii lui aia de l-au votat in 2004 pe Bombo.
Si finalul: “Vreau sa fiu președintele acelor romani care sunt impreuna (ha ?!) al acelor romani care au încredere ( in cine, de ce ?!?!) al acelor romani care sunt mândri (bă nene !) si care au speranța ca vor schimba tara in bine”. Dincolo de nonsensul mesajelor, putem face totuși ceva observații in linia logica a sintaxei. Adică NU vrea sa fie președintele romanilor care sunt separat, sau separați, sau pe cont propriu, NICI al celor care n-au încredere SI NICI al celor care nu sunt mândri sau nu cred ca vor schimba tara in bine. Un nonsens segregaționist …. Deci practic de la faimosul discurs băsescian in care ăla zicea ca va respecta drepturile tuturor romanilor care l-au sustinut (!) nu s-a facut mare progres.
Bref, s-ar putea spune ca înaintea meciului cu Jo, Victor a vrut sa faca un soi de Haka dar i-a ieșit tot kaka. Jeliti toti cu Victor, indiferent de rezultat. Si mai ales jeliti banii nostri aruncați pe un staff de doi lei care ii scrie spiciuri de nici doua parale.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s