UN EXPERIMENT SOCIAL CU SUPERGLUE

Fara sa vreau, postarea mea de pe Facebook (https://www.facebook.com/marius.vintila.169) cu linia de superglue aplicata unuia care parcase pe un loc pentru cei cu dizabilitati  s-a transformat intr-un experiment social autentic. Am egalat cu ea numarul de like-uri primite pentru ultimul text despre cum a fost omorat radio Guerrilla, (cel mai popular dintre textele mele), si am depasit de aproape doua ori numarul de like-uri primit de textul de pe locul doi, despre un barbat care imi cedase un loc de parcare pe care oricum il ocupase abuziv.

Parcarea este, pare-se, un subiect sensibil la romani, oricum ai lua-o, da-o, executa-o. Si e de inteles din moment ce un numar de comentarii la postarea mea recenta ma condamna pentru faptul ca in realitate ma razbunasem pe biata masina si “ea cu ce era vinovata” ?!?!!

De altfel acum nu textul in sine, (fie el si insotit de fotografii), constituie miezul postarii si esenta ei ca experiment social, ci comentariile, pe care le-am impartit in categorii. Am sa incerc sa le redau continutul la pausal, dar pe tipologii:

  1. Comentariul cetateanului solidar. Pondere – peste 80%, adica majoritatea covarsitoare. Actiunea mea de a le atrage atentia celor doi care parcau pe locul pentru handicapati a placut, mai ales ca de foarte multe ori multi doresc sa o faca sau chiar o fac, iar partea haiduceasca a parut continuarea fireasca a primei, intr-o tara in care pe autoritati le doare la cascheta de o parcare gresita, si daca dai un telefon la politie sa reclami asa ceva mai ca nu ti se rade in nas.
  2. Comentariul cetateanului corect: Pondere – 5%. Sunt cetatenii care vor aduna procentele specificate dupa fiecare categorie ca sa vada daca da la numar. Da, fiindca am si eu OCD. Acesti cetateni mi-au atras atentia, pe buna dreptate, ca am comis un act de distrugere (corect) sau de vandalism (corect) sau alte fapte pentru care as putea lua un numar de ani de bulau care ar egala, in anumite circumstante, numarul de ani pe care ii va lua Udrea pentru sutele de milioane de euro si alte fapte cunoscute. Corect. Oare ? De asemenea cetatenii au subliniat ca gestul meu nu este un mod corect de a actiona daca vreau sa fiu corect, ci ca ar trebui sa anunt autoritatile competente etc. Corect.
  3. Comentariul cetateanului cu copii cu dizabilitati: Pondere – 4%. Daca faci parte (ca mine) dintre fericitii care nu au in familie sau in preajma persoane cu dizabilitati, ai ocazia sa iti faci o (fie si foarte vaga) idee despre cum e, citind aceste comentarii. Care, apropos, imi aproba gestul si inteleg perfect de ce. Are de a face cu furia acestor oameni impotriva unei societati in care dizabilitatile sau a avea grija de cineva cu dizabilitati inseamna condamnare. Iar daca si semenii te trateaza cu parcari pe locul cu scaun cu rotile iti vine sa il pupi pe ala de ii baga nesimtitului superglue la cheder. Sau oriunde.
  4. Comentariul cetateanului care iubeste masina ca idee. Pondere – 6 % – pai da, dar te-ai razbunat pe masina – si masina ce vina are ea saraca ca e condusa de un prost ? In cazul in care cineva ar avea idee sa infiinteze, ca in Rusia sau Brazilia, o asociatie care sa lipeasca abtibilduri pe parbrizele masinilor neglijent parcate, acesti cetateni ar infiinta o asociatie paralela care sa confiste masinile soferilor iresponsabili care parcheaza acolo unde masinile lor ar putea primi infamul semn, fiindca masinile nu merita sa fie facute de rusine.
  5. Comentariul cetateanului care parcheaza si el ilegal. Pondere – 2,5%. “Si daca ala te lua la bataie”, respectiv “mama, Vintila, ce ti-as face eu daca te-as prinde ca imi pui superglue pe masina…” Mda.
  6. Comentariul cetateanului acuzator. Pondere – 0,5%. “Da, dar si tu ai parcat pe un loc din ala la Baneasa Mall acum cinci ani cand erai la Guerrilla” etc … Nu imi amintesc, dar nu e imposibil. Am gresit si eu in toate felurile. Ma enerveaza insa ca cetateanul imi refuza dreptul de a evolua. Sa stii ca am si fumat 23 de ani, scuipam pe jos cand jucam fotbal in clasa a sasea, ma dadeam la gagici care aveau prieten si chiar, mai nasol decat orice, am lucrat cativa ani la Pro TV. Nimeni nu e perfect, dar acesti cetateni sunt. Si cred ca merg si la sala.
  7. Comentariul cetateanului pozitiv. Pondere – 1%. Cam atatia cetateni si-au adus aminte de omul care mi-a multumit ca i-am atras atentia si si-a miscat masina de pe locul interzis lui.
  8. Comentariul unui bou mai mare sau egal cu cel care mi-a intors spatele si s-a carat in magazin: Pondere – 0,5 %. Cel ce a insemnat, pentru pagina mea, o premiera a folosirii limbajului buruienos inutil in patru ani de facebook cvasineingradit. L-am dilit fiindca atat de brusc m-a scos din pepeni commentul lui incat mi-am amintit ce m-a facut de fapt sa folosesc superglue impotriva taxiului.

In orice caz, dupa ce am citit comentariile am analizat mai atent gesturile mele din parcarea depozitului pentru haleala. Pentru ca au fost doua actiuni distincte: aceea de a-i admonesta pe cei doi care au parcat pe locul pentru cei cu dizabilitati, (gest in urma caruia am constatat ca unul din cei doi era de fapt, dupa comportament, un bou, iar celalalt era un om normal ca noi), si aceea de a-i strecura unui taxi parcat pe alt loc pentru cei cu dizabilitati niste superglue pe chederul geamului lateral. Recunosc ca in partea a doua am actionat la impuls, imatur si iresponsabil. Nu vreau sa imi iau drept circumstanta atenuanta faptul ca in general acesti magari, boi, pe care altminteri in aproape orice ocazie ma feresc sa ii numesc asa, nu sunt sanctionati de autoritati pentru dobitoceniile lor iar lumea li le inghite de prea multe ori. Nu e normal ca gestul civic sa se transforme in chibrituri infipte in broasca sau in geamuri sau fete sparte. Insa uneori ne pierdem rabdarea si luam dreptatea in maini fiindca alta varianta nu ni se ofera. Pe scurt, la final-total-general, sub linia unde adunam “civilizatia”, cu toate ca nu mi se pare un gest corect sau demn de lauda, as face-o din nou, chiar daca as fi acuzat ca am facut-o doar pentru satisfactia personala.

Si ulterior, fie ca ala de e fara de pacat sa ridice piatra. Ca sa ii sparga si luneta boului, normal.

Advertisement

One thought on “UN EXPERIMENT SOCIAL CU SUPERGLUE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s