UPDATE LA “CARNEA E CRIMA”.

Sa ne amintim inceputul discutiei: eu am transmis celor care ma urmaresc pe Facebook ca sunt de acord cu un punct de vedere exprimat de Morrissey la concertul de miercuri, anume acela ca mancatul carnii e (in ziua de azi) participare la o crima. Am adus diverse argumente, care nu sunt scoase din burta, ci sunt rezultate recunoscute ale unor studii de specialitate. Nu am acuzat pe nimeni de consum de carne din culpa sau cu premeditare, nu m-am declarat superior persoanelor care mananca carne si nu am spus nimic care sa duca la aceasta idee. Dar diverse persoane care nu sunt de acord cu punctul meu de vedere au intervenit pe un ton defensiv, sarcastic sau glumet, ma rog … De aceea mi-a devenit clar ca acestor persoane nu le e indiferent subiectul si ca s-au simtit aratate cu degetul. Nu a fost cazul, dar banuiesc ca stiu ca ele stiu ca fac ceva gresit, dar le este greu sa recunoasca. Pe deasupra trebuie sa isi dovedeasca lor inselor ca au dreptate, ca sa impace cumva fapta cu gandul. Argumentele lor au fost aceleasi: de la ideea ca organismul omului modern are nevoie de carne ca sa duca un trai sanatos (e drept, unii medici sunt de aceasta parere) pana la eternul (fals) argument ca “daca de 2 milioane de ani omul haleste carne, nu e cazul sa schimbam asta tocmai acum”. (Ceea ce e corect. Functioneaza in multe situatii, de exemplu: daca femeile nu au votat niciodata pana acum 100 de ani, de ce sa voteze tocmai acum sau daca au existat sclavi pana acum 150 de ani cine l-a chemat pe Lincoln sa desfiinteze sclavia tocmai cand lucrurile mergeau mai bine …?) Insa punctul comun de atractie al tuturor argumentatiilor pro-carne a fost faptul ca vegetarienii se poarta ca adeptii fanatici ai unei religii care ii acuza pe ei si care incearca sa ii convinga sa treaca la vegetarianism. (Prefer termenul “vegetarian” fiindca in cazul asta limba romana are terminologia corecta, cu prefixele “lacto” sau “lacto-ovo”, cuvantul “vegan” insemnand in engleza acelasi lucru si neexistand oficial in romana.)

Dar, reluand, dragi carnivori, in primul rand nimeni nu v-a invitat sa participati la aceasta discutie ci ati intrat in dezbatere de buna voie, ceea ce indica clar ca subiectul va preocupa. In al doilea rand o religie presupune credinta in ceva ce nu se reveleaza oricarui adept, ori noi astia de nu mancam carne moarta credem in asta doar in urma constatarii – si dovedirii – unor stari de fapt. In al treilea rand chiar de ar fi vegetarianismul o religie, am vorbi despre un instrument neutru, care este bun sau rau numai fiindca adeptii ei fac din el ceva bun sau rau. Exista popi buni si exista Danieli si Tomitani. Religiile in sine sunt instrumente neutre, ca si internetul, spre exemplu. In al patrulea rand, recitind toate commenturile am constatat ca vegetarienii, spre deosebire de voi, au un discurs echilibrat si bazat in general pe fapte, mai putin pe impresii, si deloc pe mistouri, ceea ce ne indeparteaza si mai mult de ideea de prozelitism sau tratament superior din partea noastra. Si, in fine, in al cincilea rand, aproape toti pareti de acord sa existe vegetarieni in lume, dar sa nu incerce sa conteste industria si consumul de carne, sa isi vada de alegerea lor si in general sa nu ii vedeti pe strada. Eventual sa aiba cluburile lor sub pamant, sa nu manance snitele de soia in vazul lumii si sa nu afiseze steaguri cu PETA, cu Morrissey sau cu McCartney. Daca inca nu va suna cunoscut, continuam: sa nu se sarute pe strada, sa nu aiba dreptul sa se casatoreasca si sa nu afiseze curcubeul. In rest, vegetarienii sunt cool. Ei bine, dragi carnivori, asta nu se poate.Traim intr-o era cu 7 miliarde de oameni si 70 de miliarde de animale de sacrificiu pe planeta si chiar daca negam ca cresterea atator animale si macelarirea zilnica a multora reprezinta suferinta, si in numele Sfintei Fripturi nu vom renunta la ea, tot nu mai e loc unde sa cultivam atatea plante cate halesc animalele alea. Nici apa pentru atatea plante si nici rauri in care sa deversam rahatul viitoarelor chiftele. Stiu ca e greu sa recunoastem ca suntem co-partasi la o crima impotriva vietii insesi, dar finalmente va trebui sa o facem, fiindca alta solutie nu exista. Si daca vegetarianismul e deocamdata o problema de “optiune”, in cateva zeci de ani nu va mai fi. Pofta buna la masa !

VEGAN

Advertisement

3 thoughts on “UPDATE LA “CARNEA E CRIMA”.

 1. Mancatul carnii, ca sa fie posibil, presupune inainte o omorare a fiintei ce urmeaza a fi mancata, adica un fel de “ne-respect” la adresa Creatiei.
  Am vazut pe cineva ciuntind cu drujba copaci falnici si vigurosi pentru a-i face sa semene cu …un ..falus.
  Eu cred ca iubitorii de mancare, de carne in special, incearca pe undeva sa incorporeze materie , fiindca sunt doar materie si se tem de fapt… ca micul lor “adevar” (materia) , ar putea disparea, si atunci il incorporeaza.

  Cred de asemenea ca Freud ne-ar fi ajutat mult daca n-ar fi fost asa de preocupat de sex.

  Ai auzit tu de vreun studiu care sa prinda corelatia dintre preferinta pentru carne si imaginea de sine? Nu cred. Daca auzi ,sa-mi spui si mie.

  Pe de alta parte, nu inteleg de ce darwinistii si ateii in general nu sunt vegetarieni convinsi ….Caci maimuta din care zice-se ca ne tragem noi se hranea cu fructe, doar ca prin restrangerea arealului ei a fost nevoita sa …mance si ea ceva, chiar daca era viu…

  Si totusi…..
  “Ce-i inimă? Mi-i foame! Vreau să trăiesc, şi-aş vrea…
  Tu, iartă-mă, fecioară – tu, căprioara mea!
  Mi-i somn. Ce nalt îi focul! Şi codrul, ce adânc!
  Plâng. Ce gândeşte tata? Mănânc şi plâng. Mănânc!”
  Nicolae Labis

  Unii carnivori au o scuza. Doar aceasta scuza!

  Like

 2. Vintila, merci pentru articol. Eu nu am curaj sa mai deschid subiectul (sunt de 7 ani vegetariana and never going back). Efectiv am obosit sa mai dezbat “problema” si cand mai aud ineptii de genul “nu am ajuns in varful lantului trofic” ca sa mananc legume, ma mananca pielea. And i mean it!

  Like

 3. Eu sînt carnivor parţial( nu mănînc oaie sau miel) iar soţia mea e vegetariană de 11 ani. Ovo-lacto vegetariană. Şi nici unul dintre noi nu încearcă să-l convingă pe celălalt de justeţea meniului lui. Sînt zile întregi în care sînt vegetarian şi eu. Deci, care e problema? 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s