INCA UN UPDATE LA “CARNEA E CRIMA”. DE DATA ASTA, PE INTELESUL TUTUROR

Sa mananci carne constitutie cel putin participare la crima fiindca:

  • De vreo 60-70 de ani animalele sunt crescute in ferme ale groazei unde traiesc chinuit si sunt ucise in abatoare ale groazei unde mor chinuit.
  • Pentru a produce carne (mai ales de vita) este necesar un consum energetic si de apa urias, carnea fiind proteina produsa cu cele mai mari costuri. Ea este atat de ieftina in zilele noastre fiindca pe de o parte, cantitatea produsa e uriasa iar costurile reduse la minimum ceea ce duce la viata aia chinuita din ferme, si pe de alta parte, “externalizarea costurilor” care e posibila din cauza globalizarii industriei alimentare. (exemplu: in Brazilia se taie padurea amazoniana, in locul ei se cultiva soia cu care se hraneste vaca din State care aterizeaza in farfuria chinezului). Pe vremuri costul carnii era mult mai mare de aceea foarte putina lume si-o permitea, de foarte putine ori pe luna, inclusiv in tarile europene bogate.
  • Gazele emise de industria zootehnica sunt unica cea mai mare sursa de gaze de sera – 18 % – contribuind deci cel mai mult la incalzirea globala, in conditiile in care omul poate sa traiasca foarte bine (chiar mai sanatos) si fara carne.

Nu sunt argumente in favoarea consumului de carne urmatoarele afirmatii:

  • Si plantele sufera cand le tai. Daca poti compara o oaie cu un mar atunci poate …
  • Si plantele contin chimicale. Desi ele contin chimicale, asta nu are nici o legatura cu consumul de carne, la care daca renunti elimini o sursa mult mai serioasa de boala.
  • Oricum consumul de carne e cea mai mica problema cand pe planeta sunt atatea razboaie. Daca pot sa scap niste fiinte de suferinta o fac fiindca imi sta in puteri, nu omor si eu fiindca oricum mor alte fiinte pe care nu imi sta in puteri sa le scap.
  • Omul a mancat dintotdeauna carne. Faptul ca ai mostenit o stare de fapt nu inseamna ca nu vei voi sa o schimbi daca ea se dovedeste daunatoare in orice fel. Ce idee, becul electric, cand mii de ani ne-am descurcat perfect cu opaitul…
  • Ma deranjeaza atitudinea vegetarienilor, care se cred superiori. Chiar daca asta ar fi un fenomen, in ce fel te poate face sa continui sa mananci carne daca stii ca e rau ? Doar ca sa le faci in ciuda vegetarienilor ?

In fine, nu sunt valabile cele doua intrebari eterne care urmaresc sa devieze discutiile despre consumul de carne:

  • Ia spune – de cand esti tu vegetarian ? De parca cineva ar avea nevoie de o experienta de cel putin trei-patru ani, sau stiu eu, zece, ca sa aiba o parere argumentata sau corecta despre a fi vegetarian. Sa fim seriosi, nu e o stiinta. E o experienta accesibila oricui.

De ce nu iti pastrezi tu optiunea pentru tine ? Fiindca sunt o persoana responsabila fata de niste biete animale, fata de colegii mei oamenii si stiu ca am argumentele care imi sustin optiunea. In plus, de cele mai multe ori cand ies cu prieteni sau cunoscuti la masa sunt obligat sa spun ca sunt vegetarian inca de cand dau chelnerului comanda. Apoi ei incep cu intrebarile si cu argumentele, care de multe ori seamana cu ce e mai sus.

In fine, cred ca momentul pentru a mai pune problema “moderatiei” in abordarea acestui subiect a trecut, in masura in care “carnivorii” considera “extremista” eliminarea produselor de origine animala din alimentatie. Iar asta fiindca situatia din industria zootehnica este ea insasi cu adevarat extrema. Daca nu credeti cautati pe net niste montaje cu imagini din ferme sau abatoare.Pe de alta parte, puneti-va problema cum pot sute de milioane de oameni din India, de exemplu, sa traiasca toata viata in acest “extremism” vegetal, din motive ce tin de religie sau din motive strict economice.

Si ultima chestie: e de rahat sa judeci un om dupa dieta si sa tragi concluzia ca daca e carnivor e automat o persoana nasoala. (Sau invers, daca e vegetarian e un om fain. Hitler era vegetarian si isi iubea cainele, Vadim iubea animalele etc …) Dar nici sa nu va asteptati, dragi carnivori, sa va protejam si sa nu ne mai comunicam ideile doar fiindca ati putea voi sa va simtiti trasi la raspundere sau aratati cu degetul. Ati ales carnea, traiti-va optiunea cu bune si rele. Asa cum si noi mergem la (cele mai multe) restaurante romanesti si gasim in meniu carnati si gratare in proportie de 95 la suta si suntem nevoiti sa comandam garnituri.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s