Romani tigani si romani englezi

Iarasi mari discutii cu englezii, de data asta cu serialul ala care se da la Channel 4, despre romanii care sunt de fapt tigani sau invers, ma rog, important e ca …vin. Zei ar caming, bai John ! Desi cred ca nici macar asta nu conteaza pentru englezi cat faptul ca se poate rade un pic pe seama cuiva care e mai brunet ca ei.

Romania a simtit din nou nevoia unei reactii oficiale, ceea ce mi se pare ca arata ca diplomatii nostri, cand nu monteaza microfoane prin crapaturilor birourilor lor din anii ’70 si nu scapa pe teava mailuri cui nu trebuie provocand scandaluri, nu au alta treaba pe acolo decat sa se uite la televizor. Daca ma intrebati, probabil ca urmatorul pas e sa intre si in cluburile de stand-up comedy de prin Londra sa vada cine mai face mishto de romani. Si desigur, sa protesteze.

S-a imprastiat mult prea mult pe net si reactia producatorilor acelui documentar-peltea despre Romania, Carpathians nu stiu cum, care, sa recunoastem, s-a bazat prea mult pe cadre din elicopter, deci trimate de PET-uri si alte suparari insalubre ca sa contina mai mult adevar decat filmul cu tiganii insusi.

In ceea ce priveste reactiile discriminatorii, astea sunt previzibile daca ne uitam un pic in istoria veche dar si in cea recenta, fiindca multi dintre englezi nu isi pot depasi nici azi conditia de imperialisti ignoranti, pentru care orice e strain si de neinteles e nasol si pute, incepand cu scotienii si irlandezii. Deci nu cred ca putem sa ne asteptam la mai multa intelegere, empatie, bunatate, rabdare chiar, din partea englezilor, de aici si inutilitatea unui protest oficial. Este ca si cand un diplomat maghiar s-ar plange presedintelui Romaniei ca exista Vadim.

Singura reactie la care nu ma asteptam a fost cea a cetatenilor romani din Anglia, din “za daiaspora” cum ar veni. Vorbesc despre cei care au iesit in strada cu mesajul “no discrimination” destinat englezilor care ii discrimineaza pe romani (corect pana aici) dar si cu un alt mesaj care zicea ”nu judecati un intreg popor dupa o minoritate de 3,3 la suta” !!! Ei bine, acest mesaj mi s-a parut prost gandit (deoarece comunicand asta romanii din diaspora faceau exact ceea ce le atrageau englezilor atentia sa nu faca, adica discriminau) si josnic (fiindca discriminandu-i pe tigani, romanii incercau practic sa se pupe cu englezii, plasandu-se astfel de partea “civilizatiei” si aratandu-i cu degetul pe conationalii-problema, care nu se aliniaza creand de atata vreme o groaza de batai de cap bunei Englitere).

Imi pare rau sa spun, dar cred ca de data asta romanii londonezi care au lansat acest mesaj au reusit sa treaca de partea englezilor intr-un fel nefericit, daca nu chiar regretabil. Probabil loviti in orgoliul lor de cetateni inregimentati ai Europei, dornici sa se dovedeasca supusi si complet integrati, au uitat sa intinda o mana minoritarilor, iar apoi sa se intoarca spre englezi si sa spuna “da, au probleme, sunt saraci, unii fura si de multe ori sunt nespalati dar sunt cetateni romani ca si noi, iar noi, “cultivatii”, “invatatii”, “civilizatii”, cu extraordinar de multi “i”, incercam sa ii ajutam cum putem. Nu ii discriminati.” Numai asa ne-am fi dovedit mai oameni decat englezii si le-am fi predat o lectie de solidaritate. Ca sa renunte odata pentru totdeauna la demersul lor de secol 19 care situeaza oamenii ce nu traiesc dupa standardele lor la nivel subuman.

Stiu, suna idealist. Poate e din cauza ca eu l-am cunoscut pe Tamango.

Daca e sa ne referim la film in sine, episodul 1 nu mi s-a parut in nici un moment discriminatoriu. A prezentat personaje bine alese in felul cel mai uman cu putinta, cu povesti interesante si foarte triste. Daca ambasada Romana la Londra vrea sa protesteze fata de ceva sau impotriva cuiva, sa o faca impotriva propriilor guverne si unei societati capitalist-corporatiste corupte si lipsite de compasiune, cu nimic mai buna din acest punct de vedere decat comunismul. Ele poarta in primul rand responsabilitatea pentru faptul ca saracia ii impinge pe oameni sa isi paraseasca familia si tara si sa doarma pe strazi la Londra. Nimic nu e mai penibil ba chiar mai periculos decat sa te repezi asupra mesagerului – in cazul de fata institutia mass media CH4 – care iti comunica un adevar cu care nu are relatie de cauzalitate. De unde si supozitia mea apropo de jobul diplomatului roman. Daca tot nu au ce face in birourile lor lustruite de coate de securisti si se uita la televizor, macar sa cheme pe cineva de la sectia de cultura sa le spuna ce vad.
Marius Vintilă

Advertisement

3 thoughts on “Romani tigani si romani englezi

  1. CU tot respectul, dar gresiti domnule jurnalist… Adevărul nu este unitar decât în esența lui, ca literă este multiplu fațetat… Comentatorul are dreptate când afirmă că reacția pare exagerată, dar în documentar nu apare nici un etnic Român, numai etnici Rromi, iar asta este o greșeală grosolană din moment ce titlul este The Romanians are coming, nu credeți? De ce să lăsăm să se înțeleagă ceva ce nu este adevărat ci doar o latură tendențios descrisă?
    Daca nu munciti in alta tara si daca curajul si soarta nu v-au purtat printre alte natii, inseamna ca nu cunoasteti indeajuns aspecte legate de comportament si psihologie., Nu cred ca se cuvine sa va dati cu parerea neavizat…

    Like

    • Cu tot respectul domnule, daca personajele sunt cetateni romani atunci titulul are acoperire in adevar. Daca sapi dincolo de asta etnie, sex, rasa etc. incepe sa miroasa a discriminare.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s