DEPUTATUL GRAMA SI GANDIREA CU GRAMUL

Nu am ascuns in ultima vreme faptul ca proiectul de lege care va opri fumatul in locurile publice se afla intr-un impas prin blocarea votarii amendamentelor la Comisia de Sanatate a Camerei a carei conducere ne amana la nesfarsit. Ideea e – banuiesc – ca, asemenea unor “scoleri puturosi si fara aplicatiugne” cum zicea pedagogul de scoala noua, unii deputati asteapta sa fie salvati de la votarea amendamentelor de clopotelul de final de sesiune, ca sa iasa linistiti la o tigara in grup pe covorul din fata salii de plen. Pe langa aceasta amanare se mai insinueaza ca din intamplare niste amendamente care suna ca niste contraamendamente, cum sunt cele ale deputatului Horia Grama, depuse saptamana trecuta, pe care le vom trece in revista foarte pe scurt. Preliminar, deputatul doreste sa introduca formularea “pentru protectia tinerilor si dezvoltarea lor intr-un mediu sanatos”. Sa vedem ce ar dori el sa modifice in legea 349 (deja amendata de noi si cu avizele luate de la trei comisii), ca sa ii protejeze pe tineri:

  • In primul rand definirea spatiilor pentru fumat pune probleme, dupa cum urmeaza “spaţiu public se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces cu excepţia spaţiilor delimitate şi special amenajate pentru fumat din incinta acestora”. Care va sa zica spatiile pentru fumat nu ar fi spatii publice, dar nici private. Am putea sa le denumim generic „spatii cosmice”.
  • Enormitatea continua cu definirea spatiului de la locul de munca: „spaţiu de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu utilizat în timpul orelor de muncă, inclusiv ambulanţa şi taxiul, cu excepţia spaţiilor delimitate şi special amenajate pentru fumat din incinta acestora.” Aici ar fi interesant de vazut cam unde ar amenaja Grama spatiul de fumat. Eu as propune ca taximetristii sa fumeze in portbagaj, cu capacul inchis. Daca masina e pe GPL, e cu atat mai emotionant. Cat despre soferii de ambulante, sub targa e cel mai nimerit – e un loc gol nefolosit care sta aiurea.
  • Mai departe, propunerea de fumat in unitatile sanitare suna asa: „spatiul de fumat să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţii publice închise;să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor; să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».

Domnule Grama, cu tot respectul (pe care de fapt nu vi-l port), daca asa arata pentru dumneavoastra protectia tinerilor si cresterea lor intr-un mediu sanatos, mi-e teama ca ei vor crede ca „presiunea negativa” de care vorbeati in acel amendament sunteti chiar dumneavoastra.

Pe de alta parte sa stiti ca a scrie literatura e destul de dificil dupa atatia ani de vandut apa chioara, fie ea si imbuteliata. Cel mai cunoscut coleg al dumneavoastra de breasla (din cealalta breasla, despre care se tot vorbeste zilele astea, adica tot miner), a incercat si el, dar nu va doresc sa ajungeti in locul unde si-a gasit anii necesari scrisului.

Totusi daca doriti sa va tineti serios de fictiune, va spun doar atat: ideea “Ori sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc ! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele…esentiale !” este a lui Caragiale si este la misto.

Presupunand insa ca doriti ca cineva sa ia in serios propunerile cuprinse in asa zisele amendamente ale dumneavoastra, va avertizez ca lumea va considera fie ca sunteti prost pregatit, fie ca faceti un lobby desantat industriei tutunului. Alegeti.

Cat despre crezul vietii dumneavoastra, aflat, din cate imi dau seama, in intelepciunea inscriptiilor „camera pentru fumat” si „loc pentru fumat”, poate ca afisarea lor pe toate usile din casa dumneavoastra ar fi cea mai buna solutie.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s