TATII LUI MOS CRACIUN

Obiceiul colindatului vine dintr-o vechime destul de veche, dar, in ani, combinat cu elemente apartinand unui perpetuu fenomen al nedreptatii sociale, cu niste wishful thinking si cu mult alcool, a capatat niste accente care ar putea sa ne sperie. Din texte – “ne dati ori nu ne dati” – se poate deslusi o vaga amenintare la adresa gazdei care nu le-ar fi dat. Nu o data s-a intamplat ca vizitatorii sa isi ia singuri. Bref, o data pe an, saracimea, grupata in cete de barbati, venea intr-o vizita de nerefuzat (sub pretextul sarbatorii ce se abatea) la clasa avuta, avand pretentia absurda sa fie poftita la masa bogatului si omenita pe masura. Nu de putine ori, formele ce le lua colindatul se asemanau cu o partida de clubbing desantata, adica urmata de sex cu cine se nimerea.

Aceste forme au migrat de la sat odata cu urbanizarea, astfel ca Craciunurile la inceput de secol 19 in marile orase americane – adica New York – erau de zile de betivaneala crunta in plina strada, combinata cu cafteli si jafuri pe care doar o politie foarte bine pregatita le-ar fi putut preveni sau pedepsi. Ori, de la Serpico incoace se stie clar ca nici in prezent nu sunt sanse sa se bucure cineva de serviciile unei astfel de politii, cu atat mai putin la vremea aceea. De aia niste bogati ai urbei, americani de origine olandeza si alti americani, s-au reunit intr-o serie de sedinte avand drept scop domesticirea sarbatoririi Craciunului, care in fiecare an le strica Craciunul. Olandezii au venit cu un concept esential, personajul pacifist Sinterklaas (mos Nicolae al lor) care aduce cadouri copiilor si care, cu o implementare adecvata, a reusit in timp o mutatie a sarbatorii, care a devenit una a copiilor, Craciunul identificandu-se cu un soi de a doua zi de nastere a lor.

Care va sa zica, daca va ganditi la dolofanul birjar de sanie ca la un batran lucrator social care aduce cadouri tuturor, amintiti-va ca tot bogatii l-au conceput. Altfel spus, este doar materializarea implementarii corecte a unei idei de manipulare aparuta din necesitatea stapanirii maselor de catre cei 1% si pe durata sfintelor sarbatori de iarna. Mo$ Craciun coexista !

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s