Am reusit in 2015 sa aruncam atatea tone de rahat pe ventilator, incat avem de curatat multi ani de acum incolo. Tragem linie si adunam (sau, mai precis, scadem!): democratie – in scadere, monitorizarea propriilor cetateni de catre stat – in crestere, pedepsirea tot mai multor avertizori de integritate (SUA), mentinerea unor conflicte deschise care provoaca razboaie in zone fierbinti care provoaca dislocarea si migratia unor mase uriase de oameni care provoaca instabilitate si inchideri de granite care provoaca ura si conflicte interreligioase. Un numar teribil: in prezent in Europa sunt 25 000 de copii din Orientul Mijlociu neinsotiti de adulti (!), iar autoritatile occidentale nu dau voie in unele tari nici sa fie dati in grija rudelor pe care le au in tarile respective. In Danemarca si Elvetia autoritatile le-au luat refugiatilor aproape toti banii si toate bijuteriile pe care le aveau asupra lor ca sa compenseze cheluielile pe care statul le are cu ei.
In 2015 cercetatori de la Stanford, University of California, Berkeley si Princeton au cazut de acord ca Pamantul a intrat in a sasea faza de extinctie in masa din istoria lui. Procesul de disparitie a speciilor este mai rapid de 100 de ori decat ar fi pe o planeta Pamant sanatoasa. Esentiala este scaderea accelerata (din cauza insecticidelor care se folosesc pentru mentinerea industriei alimentare la parametri profitabili) a populatiei de albine, a caror treaba nu poate fi data altora sa se ocupe.
Libertatea internetului este din nou amenintata, si totul a inceput iarasi din tara care impune lumii democratia cu arma. Dupa ce in 2012 a fost oprit SOPA, noul instrument de sugrumare a tevii libertatii, CISA, a fost ratificat inainte de Craciun de acelasi Obama care acum 8 ani promitea lumii ca va avea exact opusul presedintelui care a fost el.
Corporatizarea lumii s-a accentuat, si asta se poate vedea si la noi, unde mor pe capete magazinele de coltul strazii si pietele de producatori si prospera lantul de magazine si supermarketul. Carefour a cumparat Billa, Telekom se ia de mana cu Orange, Lactalis a cumparat Albalact (posibil ca sa il inchida, cum a facut cu jumate din LaDorna), tendintele de obtinere a monopolului, unde uriasul stabileste atat pretul cat si calitatea iar clientul ramane cu mana pe pixul cu care scrie in benigna condica de reclamatii, sunt si ele evidente.
Statul intervine pe piata “libera”, dar numai cand mai da un ban sau mai scuteste de taxe cate un investitor strategic si mai striveste la gramada niste j’de mii de cetatenii dintr-o intreaga forma de organizare juridica, cum a facut cu PFA-urile. Un finantist destul de capabil imi zicea de curand ca fara stat, care stabileste politici de dreapta pentru micii platitori de taxe, dar de stanga pentru cei mari, “capitalismul s-ar duce in cap”.
Chiar si in tarile in care statul isi mai aminteste din cand in cand de interesul cetatenilor, cum este Germania, politicienii isi propun intai sa termine rezervele de petrol, pentru a veni in intampinarea intereselor industriei auto (care, apropo, in 2015 a dat lumii, din nou, prin VW, masura corectitudinii corporatiste) si al altor mari industrii, si abia apoi sa treaca la energie alternativa. Ceea ce este dezastruos. Fiindca tot in 2015 s-a auzit de primul cod rosu de poluare, intr-un Beijing unde, in zilele senine in care abia se mai vede soarele, se proiecteaza un rasarit pe ecrane uriase ca sa nu scada moralul populatiei. Din pacate norul de noxe de acolo nu este singurul. Pentru prima data in istoria Europei s-a interzis, timp de zile intregi, circulatia autoturismelor, in Madrid, Torino, Milano, Roma, Sarajevo, din cauza poluarii excesive. Tot din cauza poluarii si pentru a reduce consumul de energie, autoritatile locale de la Roma au impus pentru iarna asta un plafon superior de temperatura in case – 18 grade.
Dar Bucurestiul ? Inca nu a luat nimeni vreo masura nepopulara in an electoral, cu toate ca inca din 2013 capitala se afla la o cota de poluare de patru ori mai mare decat cea acceptata de UE. Din cauza asta Romania se afla de la 1 ianuarie 2016 in infringement, ceea ce inseamna ca statul roman plateste zilnic zeci de mii de euro amenda pentru ca nu a luat masuri pentru reducerea poluarii. Dar nu vei citi despre asa ceva in presa oficiala, ocupata, ca de obicei, cu a face jocul sistemului, fara ca macar sa isi dea seama.
Peste toate astea adunam si cele +4 grade Celsius inregistrate la Polul Nord pe 30 decembrie 2015.
De aia va zic: uitati de “traditionalul La Multi Ani in continuare”. Pentru ca inca nu ne-am trezit iar cand o vom face va fi prea tarziu, poate ar fi cazul sa invatam sa raspundem la “winter is coming”.
Marius, e adevarat ce ai scris, dar… cand o sa citim si ceva pozitiv de la tine? Nu pot (sau nu vreau?) sa cred ca cinismul iti ocupa tot spatiul interior… te rooog, de dragul echilibrului, scrie si ceva de bine, ceva real.
Multumesc
LikeLike
Dear Laura,As Er71#&82ni;s Mom I have to thank you for the beautiful testament you wrote about their family. It is angels like you who are going to make sure the dream comes true for the three of them. Thank you. You are every bit as special as Erin has told me you are. Sandra
LikeLike